Public speaking: ce ai voie și ce nu ai voie să faci

Public speaking: ce ai voie și ce nu ai voie să faci

O comunicare eficientă este esențială în viața noatră, indiferent ce job/meserie am avea. Prezentările orale sunt un mijloc tradițional și foarte utilizat. Vorbirea în public este un instrument esențial al oricărei persoane active. De multe ori asistăm la discursuri plictisitoare, ne ia somnul, căscăm, uităm imediat informațiile pe care ni le-a furnizat vorbitorul. Alteori plecăm energizați și plini de speranță după un discurs. De ce se întâmplă asta? Contează foarte mult subiectul, modalitatea de livrare și, totodată, vorbitorul. Pune 2 persoane să țină același discurs, să facă aceeași mișcare scenică și să aibă aceleași gesturi și vei observa că nu va fi la fel când îi vei asculta. Este ca într-un spectacol de teatru – deși textul, personajele și decorul sunt la fel, de fiecare dată este alt spectacol.

 

Iată câteva sfaturi despre vorbitul în public și despre faptul că a ține un discurs în fața unui public, deși pare greu și obositor, este ușor dacă știi ce pași să urmezi. Așadar, iată ce DA-uri și ce Nu-uri trebuie să iei în calcul:

 

Planificare

✅ Decide care este scopul discuției. Care este mesajul „de luat acasă” pe care dorești să-l transmiți publicului? Organizează-ți discuția în consecință, concentrându-te asupra mesajului dorit.

✅ Pregătește o discuție care se va potrivi în limita de timp acordată. Aceasta include și acordarea de timp pentru întrebări din partea publicului. Repetă cu ajutorul unui cronometru dacă este necesar.

 

⛔ Nu uită că studiile arată că publicul ține minte doar trei/patru lucruri dintr-o discuție.

⛔ Nu distrage atenția de la mesaj, incluzând subiecte periferice sau detalii exagerate/inutile.

⛔ Nu uita că orice discurs este o performanță: trebuie să exersezi pentru a-ți transmite eficient mesajul.

 

Elemente de bază

✅  Entuziasm și energie. Dacă tu nu ești încântat de subiectul ales, de ce ar trebui să fie publicul tău?

✅  Fă față publicului. Dacă trebuie să folosești diapozitive (ex.: PowerPoint), atunci privește din lateral. Este foarte nepoliticos să întorci spatele publicului.

✅ Vorbește suficient de tare pentru a fi auzit de întreaga audiență, chiar și de cei din ultimul rând.

 

⛔ Nu aborda 5 subiecte în același timp. Fie organizează-ți discursul pentru a evita acest lucru, fie abordează subiectele pe rând în caz de se ivesc subiecte noi în timp ce vorbești sau ești întrebar.

⛔ Nu încerca să schimbi un diapozitiv, apoi să te oprești la jumătatea drumului. Fie îl schimbi, fie îl lași așa.

⛔ Nu te enerva în fața publicului dacă ceva merge prost.

⛔ Nu-ți băga mâinile în buzunare.

 

 

Cuvinte, frazare, dicție

✅ Definește în mod clar orice termeni cu care publicul ar putea să nu fie familiarizat. Nu uita, probabil că nu sunt toți din același domeniu.

✅ Folosește acronimele la un minimum. Sunt ca niște elemente creatoare de haos pentru ascultătorii care nu sunt familiarizați.

✅ Exersează cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Dicția este cartea ta de vizită. Felul cum vorbești influențează foarte mult percepția asupra ta.

 

⛔ Nu începe propozițiile cu „Deci”.

⛔ Nu încheia propozițiile cu „nu?” sau „OK?”

⛔ Nu introduce un subiect cu „Foarte rapid”, „Pe scurt” sau cuvinte similare. Asta va spune publicului tău că acel subiect nu este cu adevărat important sau relevant.

 

Întrebări

✅ Răspunde la întrebări cât mai succint și scurt posibil. Amintește-ți, este posibil să existe o singură persoană din public interesată de un răspuns specific.

✅ Nu uita că „Nu știu” este un răspuns bun. Nu trebuie să intri într-o explicație de cinci minute a motivelor pentru care nu știi. Dar desigur, ar fi bine să știi să răspunzi la orice întrebare legată de subiectul pe care l-ai prezentat.

 

⛔ Nu te folosi de o întrebare ca o scuză pentru a mai afișa câteva diapozitive pe care le-ai tăiat din discuție. Nu te „plimba” prin diapozitive pentru a răspunde la o întrebare, cu excepția cazului în care este absolut necesar (și de obicei nu este).

⛔ Nu ține „conversații private” cu interogatorii din primele rânduri. Asigură-te că toată lumea din public știe care este întrebarea (repet-o dacă este necesar).

 

CURS PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Următorul curs începe pe 27-28 februarie 2021.

Carmen Ivanov (PRO TV), Mihai Crăciun (Radio TANĂNANA) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Pentru înscriere click AICI.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *