Public speaking: cât de lung ar trebui să fie discursul tău? 

Public speaking: cât de lung ar trebui să fie discursul tău? 

Cam cât de lung ar trebui să fie discursul tău? Răspunsul este: mai scurt decât crezi. 

Există o zicală în stand-up: „cinci minute comprimate sunt mai bune decât cincisprezece neglijente și dezordonate”. Cu toate acestea, prezentările nu reușesc să respecte același principiu. Discursurile tind să fie de cincisprezece minute, 15 minute lălăite, fușerite și deloc profesioniste. De ce?

Pentru majoritatea vorbitorilor timpul, structura și editarea/modificarea conștientă în timp real, necesare pentru a avea un impact maxim pur și simplu nu prea există.

Vorbitorii care vorbesc cel mai mult, care se avântă în situații în care trebuie să vorbești unor mase de oameni, tind să fie cei mai buni și cei care știu să se descurce cel mai bine. Știu unde să râdă, știu ce funcționează cel mai bine, știu principiile frazării și, mai mult, știu când anume este momentul să spună o replică.

Un principiu de bază ar fi combinația dintre material (ceea ce spui) și livrare (cum o spui).

🗣 Timpul este esențial

Mulți organizatori au tendința să atribuie fiecărei persoane care ține un discurs intervalul 50 de minute – o oră, dar cine, în aceste zile, are o oră pentru a se concentra asupra unei singure persoane? Unele dintre cele mai bune discursuri din istorie s-au înregistrat la mai puțin de 20 de minute: discursul celebru al lui Abraham Lincoln era de 272 de cuvinte și a durat două minute, discursul lui Winston Churchill a fost de 688 de cuvinte etc.

Majoritatea oamenilor se opresc în jurul valorii de zece minute. În studiile făcute de educatorul Wilbert McKeachie acesta demonstrează că „în mod obișnuit, atenția crește de la începutul discursului până la zece minute după acesta și scade după acel moment”. Acesta este motivul pentru care TED și-a scurtat formatul anterior de 18 minute. Mulți producători de conferințe și evenimente nu au ajuns încă la această concluzie. Majoritatea vorbitorilor nu pot ține atenția publicului timp de 40-60 de minute. Este ceva cu care se luptă chiar și cei mai buni vorbitori.

 

🗣 Cum să eviți un discurs plictisitor

Muncă, muncă și iar muncă:

O parte dintre vorbitori vor investi aproximativ 22 de ore de lucru pentru fiecare minut al unui show. A arăta fără efort necesită efort.

 

Șlefuire, șlefuire și iar șlefuire: 

Exersează-ți discursul și șlefuiește-l cât mai bine posibil. Publicul vrea esențialul. Nimeni nu are timp să stea o oră să încerce să-ți deslușească mesajul. Continuă să tăi prezentarea până când cineva se plânge că este prea scurtă. Recunoaște că publicul modern are o atenție tot mai scăzută. Așadar discursul trebuie să fie: scurt, amuzant și plin de informații. A fi concis te obligă să incluzi doar cele mai bune puncte de vedere, glume și povești. 

 

Timp, timp și iar timp:

Unde nu există limită de timp, impune-ți una: vor plânge oamenii că discursul tău ar fi trebuit să fie mai lung? Este puțin probabil și, dacă o fac, să-i lași să-și dorească mai mult nu este niciodată un lucru rău.

 

Zâmbește, zâmbește și dăruiește:

Oferă tot ce e mai bun și dăruiește tot ce este mai bun. Este de preferat să oferi cea mai puternică performanță și să lași publicul să-și dorească mai mult. Dacă nu ești încrezător în capacitatea ta de a vorbi timp de 40 de minute (plus), cere mai puțin. Ce zici să vorbești 20 de minute și să aloci 20 de minute suplimentare pentru întrebări și răspunsuri? Organizatorii de conferințe, adesea mai concentrați pe umplerea intervalelor de timp decât să te facă să arăți bine, rareori vor respinge acest lucru.

Așa cum a spus Shakespeare, „Brevity is levity”. Dacă nu ai pregătit cele mai bune cuvinte, nu forța. Fiecare secundă în plus, doar de dragul de a vorbi mai mult, se va întoarce împotriva ta.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

Pentru înscrieri click AICI


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *