Public speaking: adaugă și dicție discursului tău

Public speaking: adaugă și dicție discursului tău

sculptează fiecare cuvânt înainte de a-l lăsa să iasă pe gură.

Oliver Wendell Holmes

Când faci o prezentare, claritatea dicției sau lipsa acesteia afectează modul în care ești perceput. Consoanele neclare, cuvintele care se prăbușesc unele peste altele și terminațiile „mâncate”, toate acestea îți compromit credibilitatea și probabil te fac mai greu de înțeles.

 

🗣 Ce este dicția „săracă”? 🗣

Dicția slabă înseamnă nepronunțarea literelor adecvate dintr-un cuvânt sau amestecarea lor într-un mod care se abate de la pronunția corectă a cuvântului. 
Exemple:
  • proabil în loc de probabil;
  • tresă în loc de trebuie să;
  • crecă în loc de cred că;
  • poasă în loc de poate să.

 

👁👁👁 Citește și:

„a tresă”, „a poasă” și „a crecă” – cele 3 verbe ale românilor

Din păcate, nu doar cei la început de drum fac aceste greșeli. Ascultă cu atenție „personalități” publice – sportivi, așa-zisele noastre vedete, politicieni etc. și vei auzi că mulți dintre ei fac aceleași erori.

 

🗣 Ce provoacă aceste „scurtături” în discursul tău? 🗣

În cea mai mare parte principala cauză este lenea. Ar mai fi și faptul că nu conștientizăm că avem probleme de vorbire. Te poți înscrie la un curs specializat sau te poți înregistra pentru a putea detecta mult mai ușor micile scăpări.
Alte lucruri care compromit dicția clară sunt vorbirea prea rapidă, respirația defectuoasă, preconcepția „am ținut de 100 de ori prezentarea asta, deci totul va fi bine” care poate determina accelerarea ritmului de vorbire, impactând astfel dicția etc.

 

🗣 Cum corectăm această problemă? 🗣

Din fericire, există câteva lucruri simple care pot îmbunătăți dicția:

Cum te antrenezi cu ajutorul exercițiilor de dicție

 

Sculptează fiecare cuvânt, ca și cum ai avea un cuțit ascuțit, înainte de a lăsa acel cuvânt să „cadă” de pe buze. Pentru că, dacă nu poți fi auzit și înțeles, dacă vorbirea se desfășoară neglijent, nu vei putea să-ți comunici ideile în mod eficient.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *