Public speaking: 5 semne că s-ar putea să-ți lipsească prezența de spirit

Public speaking: 5 semne că s-ar putea să-ți lipsească prezența de spirit

Cultivarea unei prezențe de spirit este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă fie un vorbitor, fie un manager, un lider în general. Dar este o abilitate de care fiecare antreprenor are nevoie pentru a reuși.

În esență, prezența de spirit este acea promptitudine demonstrată de cineva în împrejurări dificile sau neprevăzute. Se referă, totodată, și la capacitatea ta de a inspira încredere. Prezența ta (sau lipsa acesteia) poate determina dacă publicul sau angajații au încredere în tine, dacă anturajul de la muncă te consideră de încredere și dacă superiorii te iau în considerare pentru următoarea promovare.

Dar pentru că prezența de spirit se concentrează și în jurul modului în care alții te percep, poate fi dificil să știi dacă o ai. Iată câteva semne care sugerează că trebuie să-ți cultivezi acea prezență de spirit.

1. Îți pierzi cumpătul sub presiune

Liderii și vorbitorii cu experiență sunt calmi, chiar și sub presiune intensă. Dacă pari tulburat, le transmiți celorlalți că nu mai poți gestiona situația actuală și nici vreo altă responsabilitate ulterioară. Și dacă ai reputația de a-ți pierde răbdarea, s-ar putea să pierzi încrederea și loialitatea publicului sau echipei tale.

 

2. Trimiți semnale greșite

Cei mai eficienți lideri și vorbitori își folosesc limbajul corpului pentru a-și consolida mesajul și a se conecta cu publicul. Indiciile nonverbale greșite îți pot slăbi argumentele și te pot face să pari nervos sau defensiv.

Pentru a părea încrezător și liniștit în timpul unei întâlniri sau prezentări, păstrează o postură dreaptă și folosește gesturi deschise, controlate. Și ai grijă să nu te agiți prea tare sau să-ți dai ochii peste cap. Dacă proiectezi încredere prin limbajul corpului, vei părea mai sigur pe tine.

 

3. Divaghezi

Vorbitorii și liderii cu prezență de spirit își pot comunica clar viziunea și punctele de vedere celorlalți. Dar atunci când divaghezi sau exagerezi, poți părea nehotărât și nesigur pe tine.

Păstrează-ți ideile clare și la obiect. Dacă nu ești sigur ce abilități de comunicare trebuie să îmbunătățești, obține feedback de la prietenii, colegii sau chiar șefii tăi despre cum poți comunica mai bine.

4. Nu te îmbraci corespunzător

Oamenii își formează prima impresie, parțial, pe baza aspectului tău. Asigură-te că aspectul este adecvat pentru decor și în concordanță cu modul în care se prezintă alții din organizația sau industria din care faci parte. Și alege ținute care te fac să te simți bine. Când ținuta ta te face să te simți bine, vei părea și mai încrezător.

 

5. Nu asculți activ

Liderii eficienți nu sunt doar vorbitori grozavi, ci și ascultători excepționali. Dacă practici ascultarea activă și pui întrebări serioase, demonstrezi încredere în sine și angajament față de public sau echipa ta.

 

Și nu uita, trebuie să-ți cunoști valoarea. Încrederea și stima de sine se află în centrul prezenței tale de spirit. Când liderii se îndoiesc de abilitățile lor, ei vor începe să fie aroganți și să se laude cu realizările lor sau își vor asuma toată munca echipei pentru a părea mai competenți.

Poți începe să-ți construiești încrederea identificând valoarea și perspectiva unică pe care o aduci muncii tale. Dacă nu crezi în capacitatea ta de a-i conduce pe alții, nu îi vei putea convinge pe alții să-ți urmeze exemplul.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.


CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 482

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *