Psihologia vocii

Psihologia vocii

Deşi unele voci par să semene între ele, timbrul vocal al fiecărei persoane este unic. astfel, nu există două voci identice, iar atunci când, dintr-o mul- ţime de sunete, urechea detectează sunetul unei voci umane, instinctiv va încerca să o asculte în speranţa că o va înţelege, chiar în condiţiile în care vorbitorul nu rosteşte corect toate cuvintele sau su- netele emise sunt doar scâncete, urlete sau şoapte. Şi asta pentru că vocea umană are o rezonanţă diferită faţă de orice altceva în această lume.

Acesta este şi motivul pentru care distingem foarte uşor vocea unui cântăreţ acompaniat, în timpul unui concert, de o orchestră întreagă, chiar dacă celelalte sunete prezente sunt mult mai puternice faţă de vocea redată de om. De aseme- nea, vocea reflectă şi condiţia mentală sau latura emoţională a unei persoane. inflexiunile vocii pot trăda starea de sănătate, dar şi emoţiile trăite de vorbitor în momentul rostirii.

Totodată, vocea poate imprima, prin nuanţele sale, alte sensuri cuvintelor. cei care ştiu să as- culte vocile pot sesiza stările reale pe care vorbitorii le au în momentul în care rostesc un cuvânt şi doresc să transmită cu totul altceva. Vocea umană funcţionează perfect încă de la început, şi aici ne putem gândi la un bebeluş care poate urla ore întregi fără ca sunetul să scadă în intensitate. Pentru majoritatea adulţilor, care manifestă acest tip de comportament doar în timpul concertelor sau al meciurilor de fotbal, poate fi traumatizant, pentru că în ziua următoare vocea devine răguşită şi se instalează durerea în gât. aşadar, cu cât vocea este mai antrenată, cu atât va suna mai bine şi va rezista mai bine în condiţiile în care este forţată.

DSC_0224

Omul este singura fiinţă care poate comunica nu doar prin sunete sau mişcări, ci e capabil să transpună gândurile în cuvinte, adică în sunete articulate, iar nicolae iorga spunea că cel mai frumos cuvânt din lume este „rostire”. inclusiv procesul de umanizare a fost accelerat, spun specialiştii în medicină şi antropologie, prin dezvoltarea lim- bajului verbal şi paraverbal. am învăţat să ne folosim de aceste două tipuri de limbaj nu doar pentru a exprima nevoi de bază, ci şi pentru a transmite mesaje mai subtile, cum sunt sarcasmul, ironia sau bucuria, sau chiar pentru a manipula alte per- soane. Pentru foarte mulţi oameni, vorbirea în public reprezintă o meserie (prezentatori radio-TV, reporteri, avocaţi, politicieni, purtători de cuvânt etc.), iar dicţia este un element esenţial pentru aceste categorii de persoane.

DSC_0215

Pentru a deveni cu adevărat profesionist în ceea ce priveşte prezentarea ştirilor la radio sau la televiziune, trebuie să ţineţi cont de o mulţime de elemente aparent nesemnificative, cum ar fi: poziţia corpului, respiraţia, ritmul şi volumul vocii. chiar şi felul în care sunt scrise ştirile afectează modul de citire a textului.

Este foarte important ca aceia care se pregătesc să devină prezentatori de ştiri, editori de voce sau chiar reporteri, pentru radio sau TV, să îşi perfecţioneze încontinuu modul de citire, iar în cazul în care au defecte de vorbire, să încerce să le corecteze prin exerciţiile de dicţie potrivite.

3R5A6303

Manualul de dicție Șase sași în șase saci vă va ajuta să vă corectaţi defectele de pronunţie şi vă va învăţa regulile de bază pe care orice prezentator de ştiri sau persoană care vorbeşte în public sunt datori să le cunoască: respiraţie, ritm, volumul vocii, tehnici de redactare a ştirilor şi frazarea lor. De asemenea, exerciţiile vor ajuta şi persoanele care vorbesc prea tare sau prea încet, prea repede sau prea lent, care vor să scape de accentul de „acasă” sau care, pur şi simplu, vor să fie mai convingătoare atunci când vorbesc.

DSC_0059 bun

Mai mult, toate tehnicile de rostire şi metodele de exersare au fost actualizate pentru a acoperi cerinţele pieţei de la momentul actual, deoarece multe dintre tehnicile prezente în alte cărţi de specialitate nu mai ating toate punctele de care un jurnalist sau un vorbitor de performanţă ar trebui să ţină cont astăzi. asta pentru că ritmul de livrare a informaţiei este mult mai rapid decât în trecut.

Acesta este un fragment din Manualul de Dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov. Manualul poate fi comandat de AICI.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *