Provocările cu care se confruntă un om de radio

Provocările cu care se confruntă un om de radio

Lucratul într-un radio este cu siguranță o sursă uriașă de satisfacții profesionale și personale. Mulți dintre cei care vorbesc în fața microfonului spun că există un anume „miraj” pe care ți-l dă acest job.

Pentru cei mai mulți, radioul nu este doar un simplu loc de muncă, ci este mai mult. Mulți spun că este o vocație, că nu alegi tu radioul, ci el te alege pe tine.

Ca DJ de radio ai la dispoziție doar propriile calități vocale și creative pentru a capta atenția unei audiențe care doar te aude și eventual te ascultă pasiv în timp ce întreprinde alte activități.

Munca în radio vine cu multe bucurii, însă aduce și foarte multe provocări. Ele fac însă parte din frumusețea acestei activități.

#1 Vocea contează

Poate una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă oamenii de radio este vocea. Fiind principala „armă” cu care un realizator de radio ajunge la urechile ascultătorilor, este foarte important să îi acorde atenția cuvenită.

Pe lângă antrenamentul constant al vocii, un om de radio trebuie să aibă grijă de vocea sa și să stea cât mai departe de răceli.

De pildă, hidratarea este foarte importantă, mai ales în sezonul rece când corzile vocale sunt stresate de umiditatea relativ scăzută. Frigul este și el un inamic important.

#2 Tehnică

Radioul înseamnă și tehnică. De aceea, orice persoană care lucrează în radio sau vrea să facă acest lucru trebuie să fie permanent la curent cu tehnologia. De la butoanele mixerului, la partea de sunet impecabil care trebuie să se audă pe post, până la social media și branding personal pe internet.

Un DJ de radio trebuie să fie prezent în toate mediile: YouTube, Facebook, Instagram, Tik Tok și toate celelalte. De asemenea, trebuie să știe exact ce conținut să publice, dar și cum să-l răspândească.

Nu în ultimul rând, trebuie să cunoască foarte bine softurile de editare audio și video.

#3 Organizare

Un realizator de radio trebuie să fie foarte bine organizat și să facă față probei timpului. Fiecare intervenție de la radio are o anumită durată.

De aceea, cuvintele vor fi dozate în așa fel încât intervenția să nu fie nici prea lungă, nici prea scurtă.

Organizarea joacă un rol cheie și în alegerea temelor de discuție din program.

#4 Trezit de dimineață

Matinalul este „locomotiva” unui post de radio, programul cu cea mai mare audiență. Mulți își doresc să fie realizatori de matinal, însă acest lucru vine și cu provocări.

Pe lângă faptul că trebuie să transmită energie, multă energie, de la prima oră, prezentatorul de matinal se trezește și foarte devreme.

Acest aspect face diferența pe termen lung între cei care au succes și cei care renunță.

#5 Mediu dinamic

Radioul este un mediu dinamic care cere multă adaptabilitate. Dacă esti un om care se adaptează ușor schimbărilor și lucrului în viteză continuă, atunci nu vei avea probleme.

 

CURS DE RADIO

 

Dacă ți se pare fascinantă o carieră în radio, Dicție.ro îți deschide calea pentru asta! Am deschis grupele pentru cursurile de radio din 16 martie 2023. Fie că dorești să prezinți știri sau că dorești să fii animator (DJ de radio) trebuie să ai o pregătire în ceea ce privește modul în care vorbești și modul în care scrii știrile sau intervențiile ce urmează să fie prezentate în direct.

Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă pentru emisii LIVE la radio. Cursul este unul intensiv și este compus din 80% practică și 20% teorie.

12 locuri sunt disponibile pentru fiecare grupă, iar cursul va începe pe 16 martie 2023. Cursul de radio va avea o o durată de trei luni: 3 ore pe săptămână, în total 36 de ore. Pe parcursul celor 3 luni de curs vei învăța Radio de la profesioniști din cele mai bune Radiouri din România, care sunt gata să-ti spună și să-ți arate tot ce știu:Carmen Ivanov ( Radio TANĂNANA), Alex Tuhuț (Radio Kiss FM, MAGIC FM), Mihai Crăciun, Vlad Conovaru, Petru Stratulat (ex. Europa FM/ ex Radio Guerrilla). 16 martie 2023 – 01 iunie 2023

 

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *