Proprii sau propriii? Ce se vede la TV

Proprii sau propriii? Ce se vede la TV

Un „i” se pare că este mai important decât crezi. Da, un „i” face diferența. Unii au norocul de a nu vorbi așa cum scriu, dar totuși de ce este atât de complicat să punem numărul corect de „i” într-un cuvânt? Aceste greșeli se văd din ce în ce mai des atât la televizor, cât și în publicații cu ceva istorie în spate. Se pare că acest „i” face parte din cele mai frecvente greșeli pe care românii le comit.

Top 3 greșeli frecvente în limba română 

Având în vedere că este criză și că auzim în jurul nostru din ce în ce mai des verbul „a economisi”, unele posturi au decis să facă economie de litere, așadar au luat un „i” de la „propriii” și l-au pus în partea cealaltă „ieftini” devenind „ieftinii”. (sursa foto: Facebook- dexonline)

 

PROPRII sau PROPRIII?

Conform DEX, propriu, -ie, este un adjectiv: 1. care aparține în mod exclusiv cuiva; personal; 2. Caracteristic, specific; 3. Care este bun pentru…; indicat, potrivit, adecvat; 4. (Despre cuvinte, despre termeni) Care redă exact ideea ce trebuie exprimată.

Adjectivul PROPRIU are pluralul  PROPRII:  „Numele proprii ciudate îmi atrag atenția”

Însă când acest PROPRII (masculin plural) trece în faţa substantivului şi e urmat de un adjectiv posesiv, celor doi „i” de la final li se adaugă și un al treilea – PROPRIII:

  • Propriii mei copii m-au mințit în legătură cu notele de la școală.
  • Propriii tăi prieteni m-au scos în oraș de ziua mea.
  • Managerul s-a luat la bătaie cu propriii lui angajați. („lui” poate la fel de bine să lipsească)

Nu este singurul exemplu de acest gen de la acest post de televiziune:

IEFTINI SAU IEFTINII?

Evident că aici al doilea „i” nu își are locul. Exemplele pot continua și cu alte verbe:

  • (s-)ar putea ieftini
  • ar putea veni
  • ar putea sosi
  • ar putea munci etc.

 

TEST RAPID DE GRAMATICĂ – CÂTE GREȘELI GĂSEȘTI?

Următoarele texte conțin anumite greșeli. Transcrie textele și vezi câte greșeli poți identifica:

El nu avia nici o treabă. Zicea că iar place niște carti care să le citească. Dar când? Dimineața era la servici, seara trebe să gătească. Numai că viața i se schimbă întro fracțiune de secunde: abea dacă se mai desprindea de lectură. Și-a făcut timp pentru orice, nu mai stătea cu orele la țigare, dimineața devreme merjea laa gioghing și seara se bucura de cărți.
Dragumii verbu a fii, căi cu-n i, căi cu doi de i.
Mă pitiii când îi întâlnii pe membri aceia siniștrii și mediocrii, părândumise căs cu ochii după mine, stalear gândul la orice numai la mine nu și văzutuiar o dată naiba săi vadă, că mă tot sfiii să-i spun asta maică-mi. (text – Magda Jianu)

Așadar, rescrie textele de mai sus, corectându-le. Răspunsurile corecte le găsești la final. Recomandarea noastră este să nu tragi cu ochiul până nu le-ai corectat. Spor la treabă!

Această culegere de greșeli gramaticale este un manifest împotriva trunchierii limbii române și ne dorim să atragem atenția asupra modului defectuos în care este folosit acest instrument de comunicare chiar de la cel mai înalt nivel, însă nu doar acolo, ci și în școli, pe stradă sau chiar acasă.

Greșelile de limbă sunt din ce în ce mai numeroase, iar obiectivul acestei cărți este acela de a prezenta care sunt cele mai frecvente greșeli de exprimare în limba română.

 

🛒 Pentru a cumpăra cartea apasă AICI 

 

Răspunsuri corecte:

El nu avea nicio treabă. Zicea că i-ar plăcea niște cărți pe care să le citească. Dar când? Dimineața era la serviciu, seara trebuia să gătească. Numai că viața i se schimbă într-o fracțiune de secundă: abia dacă se mai desprindea de lectură. Și-a făcut timp pentru orice, nu mai stătea cu orele la țigară, dimineața devreme mergea la jogging și seara se bucura de cărți.
Dragu-mi-i verbul a fi, că-i cu-n i, că-i cu doi i.
Mă pitii când îi întâlnii pe membrii aceia siniștri și mediocri, părându-mi-se că-s cu ochii după mine, sta-le-ar gândul la orice numai la mine nu și văzutu-i-ar o dată naiba să-i vadă, că mă tot sfiii să-i spun asta maică-mii.
Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *