Pentru părinți: cum să-i ajutăm pe cei mici să facă față eșecurilor

Pentru părinți: cum să-i ajutăm pe cei mici să facă față eșecurilor

Copiii se pot simți descurajați și vulnerabili în fața unor eșecuri, fie ele și foarte neînsemnate privite prin lentila unui adult. O notă mică la școală, un desen nereușit, o critică din partea părinților sau pierderea unui concurs sunt doar câteva dintre lucrurile pe care cei mici le pot percepe drept „eșecuri”.

Eșecul pare a ridica o problemă foarte delicată din acest punct de vedere.

Dacă ești părinte, parcurge acest articol până la final pentru a afla cum să-l ajuți pe cel mic să facă față unui eșec. Află ce mesaje îi poți transmite.

În societatea actuală există o practică prin care părinții le pot crește stima de sine copiilor, dar le pot afecta dezvoltarea pe termen lung. Cum?

Ferindu-i de eșec! Afirmația îi aparține psihologului Carol Dweck – profesor la Universitatea Stanford.

Autoarea vine cu un exemplu elocvent. Ce îi spui fetiței tale care s-a descurcat bine la un concurs de gimnastică, dar nu suficient cât să câștige o medalie?

I-ai spune că în ochii tăi a fost cea mai bună? I-ai spune că a fost lipsită de o medalie care i-ar fi aparținut de drept? Ai asigura-o că gimnastica nu este atât de importantă? I-ai spune că are talent și, cu siguranță, se va descurca data viitoare? I-ai spune că nu merită să câștige?

Primul mesaj este, în principiu, nesincer și nu îi oferă o rețetă despre cum să se perfecționeze. Al doilea mesaj îi va insufla ideea că alții sunt de vină.

Al treilea mesaj o va învăța să devalorizeze un lucru. Al patrulea mesaj este, susține Dweck, cel mai periculos. Talentul te duce automat acolo unde vrei să ajungi? Dacă nu a câștigat acel concurs, de ce l-ar câștiga pe următorul. În final, ultimul mesaj, să îi spui că nu merita să câștige, este prea dur.

Pe de altă parte, autoarea oferă și mesajul pe care fetița ar trebui să-l primească.

„Elizabeth, știu cum te simți. Este atât de dezamăgitor să ai speranțe mari și să concurezi la capacitatea ta maximă și să nu câștigi. Dar, știi, încă nu ai meritat acest lucru. Au fost multe alte fete care fac gimnastică de mai mult timp ca tine și care au muncit mult mai mult decât tine. Când îți dorești ceva cu adevărat, trebuie să muncești din greu pentru acel ceva”, notează în lucrarea Mindset.

Fetița a înțeles și a ales să petreacă și mai mult timp în sala perfecționându-se. La următorul concurs a câștigat 5 medalii la probele individuale, dezvăluie psihologul.

Carol Dweck conchide:

„Tatăl ei i-a spus adevărul, dar a și învățat-o cum să tragă foloasele din eșecurile ei și de ce are nevoie pentru a reuși pe viitor. Nu i-a dat un elan fals care ar fi dus-o către alte dezamăgiri ulterioare.”

Copiii au nevoie de feedback sincer și constructiv. Viitorul unui copil poate fi afectat grav dacă este ferit de eșec și de critica constructivă.

Toate citatele au fost extrase din cartea Mindset, semnată de Carol Dweck.

Tabăra Urbană Dicție.ro

Au început înscrierile pentru Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, destinată copiilor cu vârste între 5 și 17 ani.

Cei mici vor avea parte de un program complex de învățare a tehnicilor de vorbire, de actorie, radio și televiziune și un program recreativ pentru copii, ce cuprinde activități artistice, sportive și vizite la diferite puncte de atracție din București.

Perioadă: 13 iunie-15 iulie 2022. Puteți rezerva oricare dintre aceste săptămâni.

Vezi mai multe detalii – AICI

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *