Pentru părinți: Cinci lucruri obligatorii, dacă vrei ca micuțul tău să vorbească corect

Pentru părinți: Cinci lucruri obligatorii, dacă vrei ca micuțul tău să vorbească corect

Dacă vrei să îi construiești copilului tău o vorbire corectă, trebuie să ai, în primul rând, tu, ca părinte, o dicție impecabilă. Vorbirea fără defecte și cât mai corectă din punct de vedere gramatical se dobândește mai ales în primii ani de viață. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la acest aspect.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le eviți ca părinte, dacă vrei ca micuțul tău să vorbească corect.

#1 Repetă cât mai clar cuvintele

Atunci când cei mici învață pentru prima dată cuvinte noi și, în sine, deprinderea de a vorbi, este foarte important ca adulții să îi ajute. Când observi că cel mic folosește cuvinte noi, ajută dacă le repeți constant, cât mai corect, pentru a le sedimenta clar în mintea lui.

#2 Nu stâlci cuvintele

Copiii au tendința să nu rostească corect, din prima, cuvintele. De cele mai multe ori le stâlcesc, dând naștere unor termeni „simpatici”, însă nu și corecți.

Ar fi bine să nu cazi în această capcană în care mulți părinți ajung să vorbească pocit doar pentru că respectivul cuvânt sună frumos din gura celui mic.

Când cel mic pocește un cuvânt, asigură-te că acest aspect nu rămâne așa. Explică-i foarte clar, de mai multe ori dacă este cazul, cum se pronunță corect.

#3 Povești

Copiii trebuie să audă în permanență conversații corecte în jurul lor, dar au nevoie să evadeze și în lumi fantastice. De aceea, poveștile joacă un rol esențial în dezvoltarea vocabularului și a vorbirii corecte.

Povestitorul trebuie să rostească clar, să facă pauze și să îi dea timp copilului să proceseze informațiile.

De asemenea, trebuie să ofere oportunitatea dialogului. Discută cu cel mic despre acțiunea din carte, provoacă-l să pună întrebări și pune-i tu la rândul tău întrebări.

#4 Jocuri

La fel ca cititul, interacțiunea prin jocuri stârnește imaginația și dezvoltă vocabularul. Încearcă să găsești oportunități de joc în orice. Sunt de evitat jocurile video, însă la momentul potrivit pot avea anumite beneficii.

#5 Ajută-l să treacă peste eșecuri

Copilul are nevoie de sprijin emoțional din partea părinților, mai ales atunci când se confruntă cu un eșec. Cei mici au nevoie de feedback sincer și constructiv.

Viitorul unui copil poate fi afectat grav dacă este ferit de eșec și de critica constructivă.

De aceea, nu-l feri de eșec, explică-i clar atunci când face o greșeală, încurajează-l și arată-i cum trebuie să procedeze în continuare pentru a repara situația.

Adu-l pe cel mic la Școala TV pentru copii

Dicție.ro a deschis porțile Școlii TV pentru Copii: sâmbătă (orar 10:00 – 13:00 sau 14:00 – 17:00) și duminică (orar 10:00 – 13:00).

Concret, sunt cursuri de televiziune destinate copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani.

Ne propunem să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța din tainele televiziunii de la profesioniști, într-un cadru organizat.

Cei mici vor avea ocazia să învețe, prin jocuri și activități atractive, totul despre prezentarea unui jurnal de știri sau a unei emisiuni TV, cu tot ceea ce presupun culisele acestei meserii foarte interesante: vorbitul în public și în fața camerei de filmat, fără emoții, cu dicție, intonație și exprimare corecte, improvizație, actorie, realizarea unei emisiuni de știri sau a unui serial de televiziune.

Trainerul Carmen Ivanov va diagnostica și rezolva problemele de dicție cu care copilul dumneavoastră se confruntă.

Curs de dicţie pentru copii

Vă recomandăm și cursurile de dicție pentru copii. Se desfășoară unul la unul, adică doar copilul și trainerul său.

Trainingul are o durată de 4 sesiuni a câte 30 de minute fiecare.

Foto: Pexels

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 616

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *