Paul Winchell, vocea lui Tigger din „Winnie the Pooh”, a inventat o inimă artificială

Paul Winchell, vocea lui Tigger din „Winnie the Pooh”, a inventat o inimă artificială

Paul Winchell a fost un ventriloc american, actor, comediant și voice-over. El a fost vocea lui Tigger din „Winnie the Pooh” din 1968 până în 1999, anul în care s-a retras.  A dat viață acestui personaj care a bucurat generații întregi. De asemenea a fost și inventator.

Cariera de voice-over

Tigger din desenele animat „Winnie the Pooh” a fost unul dintre cele mai iubite personaje interpretate de Paul Winchell pentru Disney. S-a făcut remarcat prin interpretarea faimosului personaj Tigger din filmele „Winnie the pooh” și „Winnie the pooh and the blustery day”. A câștigat și un premiu Grammy pentru interpretarea din „Winnie the pooh and Tigger too”, lăsând în urmă faimoasa expresie „Ta-ta for now!”. Începând cu seria de televiziune „Aventurile noi ale lui Winnie the Pooh”, el a alternat rolul cu Jim Cummings, vocea actuală a lui Pooh. Performanța finală a lui Winchell în rolul lui Tigger a fost în 1999 în „Winnie the Pooh: A Valentine for you”.

Voci pentru „Hanna-Barbera”:

Space Ghost (1966): Space Bird Creator

The Impossibles (1966): Diabolical Dauber, Aquator, Devilish Dragster

Wachy Races (1968): Dick Dastardly, Clyde, Private Meekley

Help!…It’s the hair bear bunch! (1971): Bubi Bear, Furface the Lion, Slicks the Fox, Pipsqueak the Mouse, Tiptoes the Ostrich, Gabby the Parrot, Specs the Mole, Human Cannonball, Mr. Grunch, Crenshaw

Goober and the ghosts chasers (1973): Goober

Wheelie and the Chopper Bunch (1974): Revs, Mailman, Lifeguard

Clue Club (1976): Woofer

Shake, Rattle, & Roll (1977): Shake

The robonic stooges (1977): Moe, The amazing Bordoni, Professor Octane, Blob Leader

The Smurfs (1981): Gargamel, Baby Smurf

Trollkins (1982) : Maior Lumpkin

În anii ’80,  studiorile Hanna-Barbera l-au chemat să-și reia rolul lui Dick Dastardly din „Vânătoarea de comori a ursului Yogi” și mai târziu interpretându-i și pe Wake, Rattle și Roll Wacky Races.

De asemenea a mai apărut în show-uri televizate precum „The Polly Bergen Show”, „The Beverly Hillbillies”, „The Virginian”, „The Lucy Show”, „The Dick Van Dyke Show”, „Dan Raven” și „The Brady Bunch”.

 Cum a devenit Paul Winchell ventriloc

Dorința de a deveni ventriloc a pornit din școală. A învățat-o singur și a putut să-și facă remarcat talentul după ce și-a convins profesorul să-l lase să face un manechin pentru un proiect de artă. Chiar el a povestit prima  experiența de ventriloc: „n-am spus nimănui că am învățat arta de a fi ventriloc în câteva luni. Am luat pur și simplu capul și am început să vorbesc. Colegii mei de clasă au fost uimiți când am început să imit vocea lui Charlie McCarthy (personajul marelui comedian Edgar Bergen). N-am fost niciodată foarte popular în școală, dar deodată mi-am găsit locul sub soare”. Directorul școlii l-a ajutat apoi să se prezinte la concursul radio de talente „Major Bowes Original Amateur Hour” la vârsta de 15 ani.

Paul Winchell a scris de asemenea două cărți: „Ventriloquism pentru Distracție și Profit” și „Acupunctura fără ace”.

Cariera de ventriloc

Din această pasiune pentru meseria de ventriloc au luat naștere cele două marionete, faimoase în toată America, ale lui Paul Winchell: Jerry Mahoney și Knucklehead Smiff (Găgăuță). Primul spectacol al lui Winchell, în calitate de ventriloc, a fost la radio cu Jerry Mahoney în 1943. Cu toate acestea, programul a fost scurtat, întrucât Edgar Bergen era mai faimos și trebuia să se audă la radio. Winchell l-a creat și Oswald, un personaj asemănător cu Humpty Dumpty. Efectul a fost realizat prin pictarea ochilor și a nasului pe bărbie, apoi adăugarea unui corp care să acopere restul feței sale și, în final,cu imaginea camerei inversată. Ideea a fost lăudată și personajul a rămas în istorie. Cele două marionete au început să fie îndrăgite și în scurt timp Paul Witchell avea propria emisiune pe postul NBC: „The Paul Winchell Show” (The speidel show/What’s my name?).

A avut propria serie televizată

Cel mai de succes serial al lui Winchell a fost „Winchell-Mahoney Time” (1965-1968), un spectacol pentru copii scris de soția sa de atunci, actrița Nina Russel. Winchell interpretat mai multe personaje pe pe ecran, inclusiv tatăl lui Knucklehead Smiff, Bonehead Smiff. De asemenea, el a jucat și rolul de prieten și consilier al lui Mahoney și Smiff.

Spectacolul a fost produs de televiziunea KTTV din Los Angeles, care era deținută de Metromedia. În 1986, Winchell a dat în judecată Metromedia (care până atunci urma să fie achiziționată de posturile de televiziune Fox) asupra drepturilor de sindicalizare la 288 de casete de film ale spectacolelor. Metromedia a răspuns prin distrugerea benzilor. Ulterior, un juriu i-a acordat lui Winchell 17,8 milioane de dolari.

 

Ultimele apariții TV obișnuite ale lui Winchell împreună cu marionetele sale au fost „The Storybook Squares” (o versiune pentru copii a show-ului pentru adulți „Hollywood Squares”) și „Runaround”.

Ce mai trebuie să știi despre Paul Winchell și inima artificială pe care a inventat-0:

Pe lângă zecile de voci și personaje pe care le-a creat, una dintre invențiile sale a fost inima artificală.

Brevetul privind inima artificială a fost acordat în 1963 dar se pare că a rămas la stadiul de prototip. Abia în 1982 prototipul a fost folosit pe om de către cercetătorul Robert Jarvik. Nu se știe exact care dintre ei a făcut primul pas spre această descoperire. Jarvik neagă că designul lui Winchell a influențat propria lui viziune. Cu toate acestea, Jarvik și-a dezvoltat inima artificială la Universitatea din Utah, care era aceeași universitate unde Winchell a brevetat inima artificială. Despre designul inimii artificiale dr. Heimlich, inventatorul manevrei Heimlich, a spus: „Am văzut inima, am văzut brevetul și am văzut scrisorile. Principiul de bază folosit în inima lui Winchell și inima lui Jarvik este exact același lucru”.

Invenții semnate Paul Winchell

Dar Paul Winchell nu s-a oprit aici. El deține peste 30 de brevete: : un stilou cu vârf retractabil, o mașină de ras de unică folosință, un dispozitiv de dezghețare a plasmei sangvine, o brichetă fără flacără, o centură invizibilă de jartieră, îmbrăcăminte pentru hipotermie; o diafragmă piezoelectrică, mănuși încălzite și multe altele altele.

 

Pe lângă faptul că a fost un voice-over incredibil, cu o carieră de ventriloc demnă de urmat și niște invenții extraordinare, se pare că Paul Winchell a făcut câte puțin din toate cât a trăit. Winchell a deținut și un magazin de tricouri; a condus o fermă de pește; a fost hipnotizator și acupuncturist licențiat. A lăsat în urmă invenții, voci unice și personaje care și acum ne aduc zâmbetul pe buze.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *