Moduri distractive de a-i învăța pe copii conceptul de public speaking

Moduri distractive de a-i învăța pe copii conceptul de public speaking

Din ce în ce mai mulți copii se tem să vorbească în public, ceea ce poate duce la adulți care evită să se ridice în fața unei mulțimi sau să-și exprime ideile.

Dacă cei mici își pot construi încrederea când sunt tineri, există mai multe șanse să-și piardă frica de a vorbi în public, devenind adulți încrezători și expresivi. Vorbirea în public pentru copii este una dintre cele mai esențiale abilități de stăpânit – și este un talent pe care va trebui să-l folosească pe tot parcursul educației și al vieții lor profesionale.

Există încă o mulțime de exerciții distractive și antrenante pentru copiii care vor să învețe să vorbească în public. Începem cu grupuri mici, familia de exemplu, deoarece copiii se vor simți mai încrezători vorbind în fața unui grup mic, mai degrabă decât să se simtă nervoși când vor prezenta ceva în fața întregii clase. Copiii învață rapid să-și piardă temerile legate de vorbirea în public odată ce au dezvoltat abilitățile de care au nevoie.

Iată câteva ​​modalități de a îmbunătăți abilitățile de vorbire în public ale copiilor tăi, precum și câteva subiecte pentru a inspira un proiect de cercetare sau o prezentare.

🗣 Uită-te împreună cu cel mic la discursuri TEDx

Copiii mai mari și adolescenții ar putea avea nevoie de mai multe încurajări atunci când vine vorba de vorbirea în public – mai ales atunci când li se cere să facă o prezentare membrilor familiei. Discuțiile TED reprezintă o resursă bună – cu mii și mii de discursuri excelente despre aproape orice subiect la care te-ai putea gândi.

 

🗣 Despre ce ar trebui să vorbească copiii?

Cel mai bun mod de a inspira copiii să susțină o prezentare este să aleagă un subiect care îi pasionează, despre care știu o mulțime de lucruri. Copiii pot adesea să prezinte sute de motive pentru care ar trebui să mănânce ciocolată la micul dejun sau pentru care ar trebui să nu poarte uniforma școlară. Am enumerat câteva subiecte care ar face un discurs/o prezentare extraordinar, dar cel mai important lucru este să te asiguri că cel mic alege un subiect de care este cu adevărat interesat:

  • Cartea preferată, cartea pe care o citesc în prezent – și cum cred ei că se va termina – sau o recenzie a unei cărți pe care au citit-o;
  • Emisiunea sau filmul TV preferat;
  • Personajul preferat dintr-o carte, desen animat, joc sau film;
  • Copiii mai mari pot fi interesați de subiecte de actualitate, chiar știri despre încălzirea globală, fashion, muzică etc.

 

🗣 Tranziția la discursul propriu-zis cu tehnici de storytelling

Scrie numele oamenilor, obiectelor, locurilor pe câteva cartonașe apoi pune-le într-o cutie sau o pungă. Copilul va trebui să aleagă 2 cartonașe, apoi încurajează-l să spună cu voce tare o poveste care să conecteze cele două cuvinte de pe cartonașe. Acesta este un joc extraordinar de jucat după cină pentru întreaga familie. Exersează câte 2-3 minute și, pe măsură ce copilul tău devine din ce în ce mai bun, poți face jocul mai interesant, făcându-l să aleagă 3/4/5 cartonașe și să vorbească mai mult.

Acest joc îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de a vorbi în public. Jocul construiește, de asemenea, capacitatea de a conecta două sau trei idei aleatorii într-o singură poveste clară și concisă – care este o abilitate necesară pentru a vorbi în public.

 

🗣 Jocul minciunilor

Acesta este un alt joc distractiv pentru a exersa vorbirea în public pentru copii, care îi va ajuta să-și construiască încrederea, încurajându-i în același timp să-și folosească imaginația și să vorbească convingător.

Pe cartonașe individuale scrie orice fel de cuvinte, de la evenimente din istorie, fraze populare sau obiecte de zi cu zi – de exemplu: tort, fotoliu, „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, a da noroc, sirenă de poliție etc.

Apoi pune cartonașele într-o pungă sau cutie. Copiii vor alege câte o carte, apoi vor trebui să prezinte povestea cuvântului, de unde a provenit el, ce înseamnă, când/cum se folosește etc. Nu contează dacă spun adevărul sau îl inventează pe loc, deoarece scopul jocului este de a dezvolta abilitățile și încrederea de a vorbi fluent în fața unui public, fără niciun plan sau pregătire.

 

🗣 Utilizează imagini în loc de prompter

Adună o mulțime de imagini pe care cel mic nu le-a văzut niciodată. Apoi, după ce acesta va alege o imagine va trebuie să vorbească despre ea, să o descrie în detaliu pentru ca și ceilalți privitori/ascultători să-și poată construi imaginea mental (nimeni nu știe cum arată imaginea decât cel care vorbește). Dacă vorbitorului i se pare dificilă această sarcină, utilizează câteva întrebări ajutătoare:

  • Ce se întâmplă în imagine?
  • Cum te face să te simți această imagine?
  • Conține personaje?

 

🗣 Pro și contra

Copiii mai mari se vor bucura de acest joc de dezbatere, unde trebuie să discute pe un anume subiect. Jocul îi va ajuta pe copiii să-și dezvolte abilitatea de a gândi, încurajând flexibilitatea și învățând cum să argumenteze din perspectiva ambelor părți – toate acestea fiind abilități esențiale în clasele școlare și nu numai. Pregătește pur și simplu o listă de subiecte controversate, apoi provoacă-l pe cel mic să vorbească cu încredere timp de 30 de secunde „pentru„ și 30 de secunde „contra„ subiectului. Exemple de subiecte de discutat pot fi:

  • Clonarea animalelor ar trebui interzisă
  • Banii sunt cauza tuturor răutăților
  • Încălzirea globală nu este adevărată

 

ȘCOALA TV PENTRU COPII

Prin acest proiect ne propunem să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța din tainele televiziunii de la profesioniști, într-un cadru organizat.
Cei mici vor avea ocazia să învețe, prin jocuri și activități atractive, totul despre prezentarea unui jurnal de știri sau a unei emisiuni TV, cu tot ceea ce presupun culisele acestei meserii foarte interesante: vorbitul în public și în fața camerei de filmat, fără emoții, cu dicție, intonație și exprimare corecte, improvizație, actorie, realizarea unei emisiuni de știri sau a unui serial de televiziune.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre ȘCOALA TV

☎ 0728855221


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1613

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *