Mic ghid pentru un voice-over începător: despre pasiune, muncă și creativitate

Mic ghid pentru un voice-over începător: despre pasiune, muncă și creativitate
Meseria de voice-over este din în ce mai răspândită, mai ales în contextul acestei expansiuni de neimaginat a tehnologiei. Păstrând proporțiile, bineînțeles, fiecare persoană este un mic voice-over fără ca măcar să realizeze acest lucru.

 

Fie că vorbim despre toate mesajele audio trimise prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, despre tot conținutul publicat în social media, care are vocea drept componentă principală, sau chiar despre vloguri și podcasturi din ce în ce mai populare, ei bine, toate acestea arată că „vocile” sunt mai căutate ca niciodată.

Poate tu te-ai gândit să duci această activitate și mai departe, să îți auzi vocea pe reclame sau la radio.

De aceea îți voi prezenta un scurt ghid pentru un voice-over începător. Mă voi concentra, astăzi, pe câteva elemente care țin mai degrabă de persoana fiecăruia, iar cu altă ocazie pe echipament și soluții tehnice.

# Multă muncă

O să încerc să nu îți spulber speranțele din start, însă acest lucru trebuie subliniat: meseria de voice-over nu este ușoară. Sper că nu ți-ai imaginat că e suficient să ai laptop, microfon și conexiune la internet.

Profesia de voice-over este vocație, în primul rând. De aceea, trebuie să fii pregătit pentru multă muncă, ore investite în studiu și foarte mult exercițiu.

Fără aceste arme, care evident îți vor aduce și recompense viitoare, nu poți răzbi. Probabil că timpul liber pe care îl ai se va transforma în timp petrecut în studio. Este foarte important acest lucru, deoarece și alții țintesc să îți audă vocea la radio și în reclame, însă spațiul este limitat.

Dacă ești bun, original și muncitor, vei reuși.

# Liniște

Poate părea un sfat superficial la prima vedere, dar liniștea și confortul contează foarte mult în profesia de voice-over. Trebuie să fie, evident, liniște în studioul în care înregistrezi, dar mai presus, tu trebuie să fii foarte relaxat și să îți dai voie să fii creativ.

Meseria de „voce” este despre creație, interpretare și emoție. Trebuie să trăiești emoții pentru a le da, în final, mai departe.

De aceea, lucrează cu tine și încearcă să fii permanent conștient de trăirile pe care le ai. Te vor ajuta.

# Poveste

Următorul sfat ține tot de sfera personală. Un mare fotograf, Ansel Adams, spunea că o fotografie este „suma carților pe care le-a citit fotograful, suma oamenilor pe care i-a cunoscut, suma peisajelor pe care le-a văzut, suma orașelor pe care le-a vizitat…”, iar citatul poate fi completat cu multe alte lucruri.

Concluzia lui Ansel Adams se poate aplica la fel de bine și în cazul unui voice-over.

În interpretarea sa, actorul vocal trebuie să pună la un loc toate poveștile pe care le-a trăit, într-un mod autentic.

# Pasiune

Pasiunea este probabil combustibilul unui voice-over. Pasiunea este, de fapt, plăcerea de a lucra la un lucru de la care nu aștepți în mod special recompense materiale.

O faci pentru bucurie și împlinire.

Totuși, lucrul interesant este că atunci când pui problema în acest fel, vin și altfel de „premii”.

# Claritate

Dicția are, de asemenea, legătură cu dezvoltarea personală și este un element esențial în profesia de actor vocal. Dicția este instrumentul prin care povestea ta ajunge eficient la cei din jur. Fără o dicție bună, mesajul va fi distorsionat sau, mai rău, de neînțeles.

Încrederea în sine este sporită de o dicție bună. O vorbire clară aduce beneficii în mai toate laturile vieții, de la locul de muncă, la relații cu alți oameni.

Dacă vrei să îți transformi pasiunea într-o profesie, reflectează la sfaturile de mai sus.

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *