Mi se îngroașă vocea dacă fumez?

Mi se îngroașă vocea dacă fumez?

Cred că am primit întrebarea asta de nenumărate ori de când lucrez în media și cu jurnaliști consacrați sau în devenire. Am vorbit cu medici, specialiști, cântăreți, oameni de radio, de TV, am citit studii publicate de universități de renume și am ajuns la o concluzie.

Fumatul îți afectează vocea, o îngroașă (cum se spune), dar în timp. Ce vreau să spun este că fumatul produce o voce mai groasă, dacă fumezi foarte-foarte multe țigări, timp de zeci de ani.

Oare merită?

Potrivit unui articol publicat de Universitatea Medicală din New York, fumatul și expunerea la fum irită și usucă țesuturile din gât, mai exact corzile vocale. Ceea ce duce la funcționarea necorespunzătoare a vibrațiilor produse atunci când vorbim. De asemenea, fumatul favorizează refluxul de acid care afectează corzile vocale și degradează funcțiile pulmonare, care afectează vocea prin scăderea fluxului de aer.

În principiu, fumatul provoacă două dereglări corzilor vocale. Una dintre ele este inflamația care oferă acea voce groasă, răgușită, nisipoasă, urmărită de toți și a doua este formarea de polipi care produce o voce moale și mult mai slabă decât cea normală, lipsită de intensitate.

Tot ce inhalăm trece prin corzile vocale. Corzile vocale, ale căror vibrații produc vocea, se irită la contactul cu alergeni, praf, aer uscat, chimicale care se găsesc în odorizante, etc. Capătul care arde al unei țigări are aproximativ 234 de grade Celsius. În momentul în care aerul ajunge la 17-20 cm în gât, acesta se răcește, dar chiar și așa este suficient de fierbinte pentru a irita corzile vocale. De asemenea, gudronul dar și alte elemente iritante prezente în fumul de țigară cauzează modificări ale țesutului. Primul semn al cancerului de gât este o voce răgușită, nicidecum durerea sau tusea cu sânge.

Sfatul nostru este să efectuați o vizită la medic, dacă simțiți că vocea s-a schimbat considerabil și nu și-a revenit după o perioadă lungă de timp.

În ceea ce privește îngroșarea vocii, există numeroase tehnici prin care aceasta poate fi mai puternică. Nu trebuie să te apuci neapărat de fumat ca să ai o voce mai profundă. În schimb, poți urma un curs de dicție personalizat care să îți ofere informațiile necesare despre exercițiile pe care ar trebui să le faci pentru a avea o voce așa cum îți dorești.

Decât să vă apucați de fumat pentru a avea o voce mai profundă, mai bine consumați alimente care produc mucus în gât (ciocolată, lapte), beți apă plată mai multă, încercați să vorbiți din diafragmă și veniți la un curs de dicție cu un trainer specializat pe voce.

Vino la un curs de dicție privat. Detalii, aici.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *