Mai mult ca NICIODATĂ sau ca ORICÂND?

Mai mult ca NICIODATĂ sau ca ORICÂND?

1. Iată o structură comparativă al cărei termen de comparație este negativ – NICIODATĂ, în locul celui pozitiv ORICÂND:

  • Sportivul face eforturi mai mari ca niciodată pentru a lua locul I.
  • Pisicile sunt mai cocoloșite ca niciodată de când au un stăpân nou.

Prin această structură insolită se comit cel puțin două abateri de la tiparul logico-lingvistic:

a) utilizarea lui „niciodată” în locul lui „oricând” încalcă algoritmul distribuțional al cuvintelor totalitare. În limba română, totalitarele pozitive sunt admise de contextele afirmative: „Vine oricine” (oricare, oricum, oriunde, oricând); cele negative se asociază cu termeni care le dublează negația: „Nu vine” (nimeni, niciunul, nicicum, niciodată).

b) pe lângă regula contextului specific, apariția lui „niciodată” în poziția sintactică de circumstanțial modal comparativ (de inegalitate) încalcă și un principiu de logică elementară. Termenul cu care se face o comparație trebuie să fie un reper pozitiv, condiție obligatorie pentru realizarea aprecierii comparative. 

 

2. Cum se face că, în ciuda acestei duble anomalii, construcția cu „niciodată” are atâta trecere, chiar și în sferele înalte? Ca în alte situații similare, poate fi vorba de o contaminare între două structuri paralele (afirmativ-negativ), în condițiile sinonimiei sintactice: 

  • Acum e mai rău ca oricând.
  • Niciodată n-a fost mai rău că acum.

Ideea este aceeași, numai tiparul sintactic este altul. De aici până la varianta hibridă („Acum e mai rău ca niciodată”) nu mai este decât un pas. Acesta a putut fi favorizat de existența unui circumstanțial de mod „ca niciodată”, utilizat corect, dar în alt context și cu alt sens: 

  • Ca niciodată, astăzi a venit la timp.

Aici avem de-a face cu o structură contrasă a unei subordonate negative („Cum nu s-a întâmplat niciodată”) și, în consecință, „ca niciodată” nu poate fi contestat. În schimb, în propoziția „Acum e mai rău ca niciodată”, lucrurile stau altfel. Suntem în prezența unui anacolut de lux, e drept, cu priză la lumea bună, cu mecanismul de producere mai sofisticat, dar aceste calități nu-l fac mai puțin discutabil. (G. Gruiță – Moda lingvistică…)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *