Mai este gramatica importantă și necesară?

Mai este gramatica importantă și necesară?

Gramatica a fost mult timp un subiect de studiu, a fost inclusă în cadrul filosofiei și al logicii, iar apoi s-a desprins ușor și și-a câștigat autonomia, devenid o disciplină în adevăratul sens al cuvântului. Este un domeniu complex care cuprinde atât structura gramaticală a unei limbi, care ordonează gândirea, discursul scris și oral, cât și totalitatea ramurilor din domeniul lingvisticii.

Ce este gramatica?

Se spune că gramatica este o artă. Și așa și este. Dacă aruncăm o privire la povestea din spatele cuvântului „gramatică” observăm că acesta vine din lat. grammatica/gr. grammatike care s-ar traduce prin „știința/arta literelor”; așadar „arta de a scrie și de a citi”. Deci gramatica nu înseamnă doar „când scriem cu cratimă sau nu”, ci înseamnă o mulțime de lucruri: vocabular, structuri fonetice, ortografie, punctuație, morfosintaxă, stilistică, pragmatică, retorică, logică etc.

Deși metodele de studiere a gramaticii s-au schimbat dramatic în ultima vreme, motivele studierii gramaticii au rămas în esență aceleași.

De ce este importantă gramatica?

Gramatica este importantă deoarece este limba care face posibilă vorbirea despre limbă. Gramatica numește tipurile și grupurile de cuvinte care alcătuiesc propoziții în orice limbă. Prima frază am alcătuit-o chiar în copilărie – deci cu toții putem „face gramatică”. Dar pentru a putea vorbi despre modul în care sunt construite propozițiile, despre tipurile și grupurile de cuvinte care alcătuiesc propoziții – asta înseamnă cunoașterea gramaticii.

Oamenii asociază gramatica cu „corect versus greșit”. Dar cunoașterea gramaticii ne ajută să înțelegem cum pot propozițiile și paragrafele să fie clare, interesante, precise. Gramatica poate face parte din discuțiile despre literatură, poezie și povești. Și cunoașterea gramaticii înseamnă a afla că toate limbile și toate dialectele urmează tipare gramaticale.

 

Perspective suplimentare asupra importanței gramaticii

  • Se poate spune că multe dintre diferențele de opinie dintre oameni, disputele, înstrăinările, au fost cauzate de lipsa unei îndemânări adecvate în legătura și sensul cuvintelor și de o aplicarea greșită a limbajului.
  • Studiem funcționarea complexă a corpului uman pentru a ne înțelege pe noi înșine; același motiv ar trebui să ne atragă spre studierea complexității a limbajului uman.
  • Dacă înțelegem natura limbajului, vom realiza ce prejudecăți lingvistice avem și poate le vom modera. Vei evalua, de asemenea, mai clar problemele lingvistice de interes public, cum ar fi îngrijorările legate de starea limbii. Studierea gramaticii are o aplicație practică mai evidentă: te poate ajuta să utilizezi limba mai eficient.
  • Dacă vrem să înțelegem semnificația transmisă de propoziții și să ne dezvoltăm capacitatea de a ne exprima și de a răspunde, atunci cu cât știm mai multe despre gramatică, cu atât mai bine vom putea îndeplini aceste sarcini.
  • Gramatica este fundamentul structural al abilității noastre de a ne exprima. Cu cât suntem mai conștienți de modul în care funcționează, cu atât putem monitoriza mai mult sensul și eficacitatea modului în care noi și ceilalți folosim limbajul. Poate ajuta la stimularea preciziei, la detectarea ambiguității, și să exploateze bogăția de expresie disponibilă în limbă.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *