Cum se numește localitatea cu cel mai scurt nume din România? Are doar două litere

Cum se numește localitatea cu cel mai scurt nume din România? Are doar două litere

Curiozități lingvistice: doar două litere, atât are localitatea cu cel mai scurt nume din țara noastră. La polul opus, așezarea cu cel mai lung nume are 15 litere.

În articolul de astăzi veți afla cum se numesc cele două sate, cum au apărut denumirile, dar și în ce zone geografice se găsesc.

La final, prezentăm o scurtă listă cu cele mai amuzante sau neobișnuite nume de orașe și comune de la noi din țară.

Cel mai scurt nume de localitate: „Ip”

Ip este satul cu cel mai scurt nume din România. Se găsește în județul Sălaj, la 45 km de orașul Zalău. Comuna Ip a fost atestată documentar pentru prima dată în 1208 sub denumirea de „villa Ypu”. Denumirea actuală provine din 1854.

Numele are origini grecești, de la cuvântul Ipolit. În „Dicţionarul etimologic al localităţilor din Sălaj”, filologul  Gheorghe Chende Roman a explicat de unde vine denumirea „Ip”:

„Toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiul nume grecesc Hippolytos, format din elementele „hippos” („cal”) şi „lyo” (a elibera), probabil cu referire la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor”, preciza autorul.

Istoria satului Ip este marcată și de un episod sângeros. „Masacrul din Ip” a avut loc în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei, au ucis 157 de localnici români.

Se întâmpla după „Dictatul de la Viena” din 1940, când nord-vestul Transilvaniei intră sub ocupație maghiară.

Localitatea cu cel mai lung nume: se află în județul Hunedoara

Streisângeorgiu este așezarea cu cel mai lung nume de pe teritoriul României. Este parte a orașului Călan din județul Hunedoara.

În această localitate se găsește și una dintre cele mai vechi biserici medievale de la noi. Este vorba despre „Biserica Sf. Gheorghe”, construită în stilul romanic, între 1313-1314, pe locul unei biserici de lemn datate 1130-1140.

Sate și orașe cu denumiri amuzante sau neobișnuite

Pe lângă cele două așezări despre care am discutat, țara noastră are și foarte multe sate și orașe cu denumiri neobișnuite, care stârnesc râsul. Denumirile unora dintre acestea sunt derivate din numele sau poreclele unor săteni, iar altele își au istoria legată de obiecte sau obiceiuri din zona respectivă.

Băicoi este celebra localitate din județul Prahova, însă puțin știu că numele vine de la „bai“, un cioban coborât din Munţii Baiului, aflaţi mai la nord de Băicoi (probabil primul locuitor al satului) şi „koy“, care în cumană şi turcă înseamnă sat.

Măciuca este un sat din județul Vâlcea, iar denumirea provine de la un ciomag, o măciucă, o bâtă mare care pe vremuri era utilizată la vânătoare.

Pe scurt, o listă a celor mai „excentrice” denumiri de localități de la noi

  • Spermezeu (județul Bistrița-Năsăud)
  • Curva (județul Gorj)
  • Cuca Măcăii (județul Argeș)
  • Udaţi-Mânzu (județul Buzău)
  • Băleşti, Buda, Broscoşeşti şi Urlaţi (toate din județul Vaslui)
  • Sculeni (județul Iași)
  • Oraşul de Floci (judeţul Ialomiţa)
  • Coţofenii din Dos şi Coţofenii din Faţă (județul Dolj)
  • Vârteşcoiu (județul Vrancea)
  • Mădulari, Milcoiu, Muereasca (alături de Măciuca, în județul Vâlcea)
  • Trebuci (județul Ilfov)
  • Flămânzi (județul Botoşani)
  • Belis (județul Cluj)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *