Lipscani, Blănari, Șelari… Ce înseamnă numele străzilor din Centrul Vechi?

Lipscani, Blănari, Șelari… Ce înseamnă numele străzilor din Centrul Vechi?

Lipscani, Blănari, Șelari… V-ați întrebat vreodată de unde provin numele străzilor din Centrul Vechi al Bucureștiului?

Între Piața Unirii, Calea Victoriei, Piața Universității și Parcul Cișmigiu se află astăzi Centrul Istoric al Capitalei, unde se afla fosta reședință domnească a lui Vlad Țepeș, Curtea Veche, care datează din anul 1458.

Este și principala atracție a Bucureștiului, un loc căutat de majoritatea turiștilor care aterizează în capitala României. Printre clădirile vechi, cu încărcătură istorică, au răsărit zeci de baruri, restaurante, cafenele și cluburi, care sunt în sine puncte de atracție pentru vizitatori.

În articolul de astăzi vom merge într-o scurtă „călătorie” în care vom afla de unde vin denumirile celor mai cunoscute străzi din centrul Bucureștiului.

#1 Lipscani

Probabil cea mai populară stradă din Centrul Istoric este Lipscani. În vechime se numea „Ulița Mare”, loc de întâlnire al negustorilor, fiind un important punct comercial.

Denumirea străzii provine din cuvântul lipscan, negustor care vindea pe piețele românești mărfuri aduse de la Lipsca (de la numele orașului Leipzig).

Ulița Lipscanilor, chiar dacă nu sub această denumire, există de la începutul secolului al XVIII-lea. A căpătat o importanță deosebită în vremea lui Constantin Brâncoveanu.

#2 Șelari

Lispcani se intersectează la un punct cu un alt drum cunoscut, Șelari. Numele a pornit tot de la negustori. Își are originea de la cei care fabricau și vindeau șei si alte piese de harnașament (obiecte necesare la înhămarea, înșeuarea și conducerea calului).

#3 Șepcari

Era o stradă foarte cunoscută în vechime datorită comercianților care vindeau pălării, căciuli și… șepci.

#4 Blănari

Pe altă stradă se făcea comerț cu blănuri. Așa a apărut strada blănarilor.

#5 Covaci

Numele are origine maghiară. Este derivate din termenul „kovacs”, care înseamnă fierar.

#6 Gabroveni

Denumirea străzii vine de la numele orașului Gabrovo din Bulgaria, unde în trecut se produceau cuțite. Gabroveni era denumirea pe care o primiseră negustorii care formaseră o mică comunitate în zonă.

#7 Stavropoleos

Strada face legatura între centrul vechi și Calea Victoriei. Aici se află biserica ortodoxă cu același nume, construită în stil brâncovenesc în anul 1724. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

 

Citește și: Cum se numește localitatea cu cel mai scurt nume din România? Are doar două litere

Foto: locuridinromânia.ro

Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *