Lăsați copiii să vorbească!

Lăsați copiii să vorbească!

De ce trebuie copiii să fie mai des auziți decât priviți?

Mulți părinți nu pun prea mare preț pe ce spun copiii lor. Crescuți cu ”Las-o pe mami să vorbească”, ”Taci din gură, tati!” sau ”Mai târziu, puiule!”, de ce ar avea un copil ceva important de spus? Până la urmă au o experiență mică de viață, nu au un vocabular atât de dezvoltat și cu siguranță nu au o slujbă, principalele lor activități fiind să se joace, să coloreze și să se uite la TV.

Părerea noastră este că trebuie să le oferi mai multă atenție și să-i tratezi mai matur din punct de vedere al comunicării, iar cei mici se vor dezvolta și abilitățile lor de comunicare vor deveni mai complexe, lucru care îi va surprinde și pe adulții din viața copilului. Deși au un univers aparte și lumea li se pare o fantezie, cei mici sunt ancorați foarte bine în realitate și asimilează tot ce se petrece în jurul lor.

Dacă sunt încurajați, copiii cu siguranță vor începe să vorbească pentru că ei au întotdeauna ceva de spus sau de povestit. Și da, trebuie să fie ascultați și ajutați spre o comunicare mai bună. Ei trebuie să știe că pot vorbi oricând cu familia, despre orice și foarte important să primească la rândul lor o părere, un răspuns.

Așadar, să lăsăm copiii să vorbească! Să-i ascultăm în mod real și să ne bucurăm împreună de imaginația acestora. Cei mici nu au atât de multe limite ca adulții și se vor avânta mereu spre ce e nou. Odată cu vârsta, din ce în ce mai multe bariere vor apărea și cei mici au nevoie de susținere. De multe ori aceștia vor surprinde părinții prin curajul și pasiunea lor. Așa vor căpăta încredere și cu siguranță, la vârsta adolescenței nu vor avea dificultăți în a vorbi cu părinții.

Vino și tu la atelierul de dicție din 24 martie pentru a descoperi noi tehnici creativ-expresive de dicție, pronunție și interpretare a unor texte din cartea Străfurnica.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *