ÎNTREG stadionul aplaudă sau ÎNTREGUL stadion aplaudă? 

ÎNTREG stadionul aplaudă sau ÎNTREGUL stadion aplaudă? 

ÎNTREG stadionul aplaudă sau ÎNTREGUL stadion aplaudă? 

Grupul substantiv + adjectiv/adjectiv + substantiv are în limba română o articulare sintagmatică: articolul este plasat în faţa sintagmei, dacă este nehotărât (un prieten bun/un bun prieten), sau se ataşează primului constituent al grupului, dacă este vorba de articolul hotărât (prietenul bun/bunul prieten). Sub aspectul conţinutului, articolul vizează, în ambele poziţii, numai substantivul. La sintagmele masculine şi neutre, articolul este şi unica marcă a cazului, pentru ambele cuvinte (bunului prieten/prietenului bun), încât putem spune că are loc, cel puţin la aceste două genuri, şi o declinare sintagmatică. (G. Gruiță –  Gramatică normativă)

Există însă în limba română câteva adjective incompatibile cu articularea formală, de aceea, în topica adjectiv + substantiv, ele transferă articolul definit la termenul al doilea, contrar regulii generale. Sunt în asemenea situaţii: 

  • Unele adjective invariabile (ditamai lunganul; cogeamite bărbatul); 
  • Adjectivele pronominale de întărire (însuşi directorul; înşişi profesorii); 
  • Numeralele colective cu valoare adjectivală (amândoi părinţii; tustrei fraţii). 

Un caz aparte îl reprezintă cuvântul TOT, ca adjectiv. La singular, el formează sintagmă cu substantivul numai la nominativ şi acuzativ şi nu acceptă articol definit, indiferent de locul ocupat în sintagmă (tot stadionul/stadionul tot). La genitiv şi dativ este utilizat un sinonim, adjectivul întreg. Acesta acceptă articolul definit, încadrându-se în regula generală a articulării primului constituent (întregului stadion/ stadionului întreg). La nominativ şi acuzativ însă, după cum se vede şi în enunţurile din titlu, după modelul lui tot, adjectivul „întreg” poate să apară şi nearticulat, ca prim termen al sintagmei. Formula este acceptată de toată lumea, nu se pune problema incorectitudinii. Totuşi, având în vedere că, dintre cele două forme paralele, prima (întreg stadionul) are o aplicabilitate limitată la nominativ/acuzativ (nu se spune întreg stadionului), iar cealaltă acoperă toată paradigma flexionară (întregul stadion/întregului stadion), considerăm că opţiunea pentru această variantă ar trebui încurajată: 

Întregul stadion aplaudă

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *