În ceea ce privește sau în ceea ce privesc?

În ceea ce privește sau în ceea ce privesc?

„Stăm bine ÎN CEEA CE PRIVEȘTE rezultatele examenului de bacalaureat” sau „ stăm bine ÎN CEEA CE PRIVESC rezultatele examenului de bacalaureat”? Formularea corectă, în pofida aparențelor, este cea din prima variantă.

Cei care apelează la pluralul predicatului din propoziția subordonată (privesc) interpretează substantivul „rezultatele” ca subiect și fac acordul în consecință. În realitate, pronumele relativ îndeplinește aici funcția de subiect, iar substantivul menționat (rezultatele) este un complement direct.

Faptul se poate demonstra ușor prin înlocuirea acestui complement direct al lucrului cu un complement direct al persoanei, care este dublu marcat, prin prepoziția „pe” și prin anticiparea lui sub forma atonă a pronumelui personal în acuzativ:

  • Stăm bine în ceea ce ne privește pe noi, studenții.
  • În ceea ce-i privește pe studenți, stăm bine.

Aceeași interpretare sintetică și aceeași soluție de acord se aplică la varianta fără „ceea” (în ce privește rezultatele examenului de bacalaureat, stăm bine) sau când în locul lui „ceea ce” apare pronumele relativ „cât”:

  • Cât privește rezultatele examenului de bacalaureat, stăm bine.

Vorbitorii care se simt în continuare deranjați de această vecinătate singular-plural (privește rezultatele), care le dă impresia unui dezacord, în ciuda perfectei sale gramaticalități, au posibilitatea să evite construcția menționată. Subordonata de relație are un echivalent la nivelul părților de propoziție (complementul circumstanțial de relație), care exprimă aceeași idee, dar fără complicațiile amintite:

  • În privința rezultatelor examenului de bacalaureat, stăm bine.
  • Cu privire la rezultatele examenului de bacalaureat, putem spune că stăm bine.

Pronumele relativ (ca şi cel interogativ) are o semantică vagă, generală, de cele mai multe ori. Morfologia sa este sumară, cu opoziţii puţine, care nu sunt evidenţiate de fiecare dată prin mărci formale clare. În plus, prin dublul lor rol (conective interpropoziţionale şi părţi de propoziţie), prezintă anumite anomalii sintactice, cum ar fi desele abateri de la regula subiectului în nominativ (vezi şi exemplul din titlu). 

Din cauza particularitățior menționate, pronumele relativ (într-o anumită măsură și cel interogativ) se impune mai greu, ca subiect veritabil, în mintea vorbitorului. Consecințele se văd în planul acordului verbal, care înregistrează frecvente abateri de la normă în asemenea situații. (G. Gruiță – Gramatică normativă)

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *