Importanța pronunției corecte

Importanța pronunției corecte

Importanța pronunției corecte

Pronunția limbii române poate fi ceva dificil dacă nu există antrenament și exersare. Dacă ții la felul cum vorbești și te exprimi, ai urechile ciulite, ochii deschiși și există dorință, acest proces va deveni unul ușor. Nu uita, felul cum te exprimi spune o mulțime de lucruri despre tine. Dicția este cartea ta de vizită.

 

Învățarea și respectarea tuturor regulilor de gramatică nu vor oferi automat excelență  în ceea ce privește vorbirea sau pronunția. Pronunția corectă necesită ca literele, sunetele și combinația de litere dintr-un cuvânt să fie plasate corect, accentul să fie pus acolo unde trebuie, terminațiile cuvintelor să se audă și, desigur, să nu uităm de respirație, care joacă un rol vital în felul în care comunicăm. Uneori punem cădea în capcană și anume avem impresia că dacă vorbim și ceilalți înțeleg ce spunem este de ajuns. Desigur, cei din jur te pot înțelege sau poate că uneori depun un efort în a te înțelege. Nu vrei că cineva să-ți întoarcă spatele atunci când vorbești, de aceea pronunția trebuie să fie impecabilă.

 

Pronunția este importantă pentru a fi înțeles în orice limbă. Dacă vorbim de o limbă străină, poți părea amator dacă pronunția cuvintelor este incorectă, iar dacă vorbim despre limba română poți să riști ca oamenii să nu-și facă o impresie așa bună despre tine. Pronunția greșită poate fi un motiv de râs sau jenă. De exemplu, inopinant în loc de inopinat, porbagaj în loc de portbagaj, eminent în loc de iminent, iàurt în loc de iaùrt etc. Poți suna amuzant uneori, alteori poți fi respins ca lipsă de cunoștințe, dar dacă limba ta de bază este limba română, aceste greșeli nu sunt permise! Într-un grup de prieteni poți scăpa basma curată, dar într-un cadru formal, la un interviu sau la o ședință importantă nu mai ai nicio scăpare.

 

Literele alfabetului se încadrează în vocale și consoane.

Vocale sunt a, e, i, o, u, ă , â. Vocala reprezintă un sunet care trece fără obstrucție prin cavitățile vocale.

Consoanele, care cuprind literele rămase, reprezintă sunete făcute atunci când vocea sau respirația este obstrucționată de dinți, buze, limbă sau palatul moale. Consoanele formează silabe doar în combinație cu vocalele, prin urmare, cheia principală pentru corectarea pronunției este cunoașterea și utilizarea valorilor sonore adecvate ale vocalelor, separat și în combinație.

 

► Sfaturi pentru o vorbire corectă și o pronunție desăvârșită

♣ Un dicționar bun este indispensabil și ar trebui consultat în mod regulat.

♣ Întrucât pronunția poate fi considerată imitație, este necesară atenție la pronunția celor care vorbesc corect. Repetă pronunția corectă a cuvintelor pe care obișnuiești să le pronunți greșit.

♣ Mai mult, când întâlnești un cuvânt nou, caută-i definiția, plasează-l într-o frază coerentă și folosește cuvântul respectiv de cel puțin 5 ori într-o zi. Acest lucru va ajuta ca informația să se fixeze și nu trebuie să te uiți mereu în dicționar sau în telefon.

♣ Multe erori în pronunție se datorează ritmului prea rapid și nepăsător al vorbirii.

‼ ‼ ‼ Pentru o vorbire corectă și o pronunție fără cusur comandă manualul de dicție „Șase sași în șase saci” – de Carmen Ivanov.

Într-o lume a comunicării calitatea vorbirii devine deosebit de importantă. Calitatea vorbirii constă în claritatea sunetelor, corectitudinea pronunţiei şi cursivitate. Pentru foarte multe persoane calitatea vorbirii este un aspect deosebit de important în profesia practicată. Tu cât investeşti în imaginea ta?

Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. Cartea vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței. Totodată, în manualul de dicție veți descoperi cea mai vastă culegere de exerciții cu peste 300 de aplicații practice.

Click AICI pentru a cumpăra Manualul de Dicție „Șase sași în șase saci”

♣ Nu renunța la finalurile cuvintelor:

  • t final: plecat, mâncat, tot (riști să se audă „pleca”, „mânca”, „to”, „todeauna” etc.)
  • p final: câmp, stup, crap etc. (riști să se audă „câm”, „cra” etc.)
  • b final: aplomb, plumb, porumb etc. (riști să se audă „aplom”, „plum” etc.)
  • d final: când, plăpând etc. (riști să se audă „cân”, „plăpân” etc.)
  • ți final: plimbați, încoronați etc. (riști să se audă „încoronaț”, „plecaț” etc.)

♣ Înscrie-te la cursuri de dicție:

Ai posibilitatea de a te înscrie la cursuri specializate de dicție, unde poți aborda toate subiectele care te interesează. Echipa Dicție.ro este aici pentru tine:

♣ Dacă ai probleme cu anumite consoane, înregistrează-te, vezi unde este problema și încearcă să pui puțin mai mult accent pe ele.

♣ Ai grijă să distingi cuvintele care au aceeași formă, dar care se pronunță diferit.

♣ Cel mai important, evită pronunțarea greșită a numelor. Toată lumea se simte fericită când își aude numele pronunțat corect. Întreabă înainte dacă nu ești sigur cu privire la pronunția numelui lor.

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *