Iată ce expresie nu trebuie să mai folosești vreodată, deși pare inofensivă

Iată ce expresie nu trebuie să mai folosești vreodată, deși pare inofensivă

De-a lungul sutelor de ani de istorie, în limba română au apărut numeroase expresii pe care le folosim și în ziua de astăzi. Unele nu mai au sensul propriu și au căpătat, mai degrabă, un sens figurat. Pe de altă parte, unele expresii și proverbe au rămas, deși nimeni nu mai știe cum s-au format sau care era explicația originală.

În fine, mai există o categorie de expresii a căror originie este una dureroasă și a căror semnificație este încărcată de lucruri oribile care s-au întâmplat în urmă cu sute de ani pe teritoriile care astăzi formează România.

Astăzi îți prezint istoria dureroasă a unei astfel de expresii, care aparent e inofensivă și are un sens figurat, dar pe care tu nu trebuie să o mai folosești vreodată.

Rasismul este o realitate pe care o trăiesc mai multe minorități etnice și religioase din România, iar minoritatea romă se numără printre cele mai discriminate grupuri din societatea românescă. Alte forme de rasism și discriminare sunt antisemitismul și xenofobia.

Cei care fac parte din minorități au, chiar și în anul 2023, adevărate probleme de integrare în societate.

„Te-ai înecat ca țiganul la mal” – expresia pe care nu trebuie să o mai folosești vreodată

Expresia „te-ai înecat ca țiganul la mal” este folosită des în societatea românească, inclusiv în școli este rostită de către profesori. Este folosită atunci când cineva este aproape de reușită, dar, ratează la limită să-și atingă obiectivul.

Foarte puțini cunosc faptul care proverbul este marcat de o istorie dureroasă și are o poveste tristă în spate.

Totul pornește acum câteva sute de ani, în Țara Românească și Moldova, romii au fost robi timp de secole. Ei aparțineau statului, bisericii sau boierilor. Sclavia a fost abolită treptat în anii 1840 și 1850.

O parte dintre romi fugeau în încercarea de a scăpa de sclavie, însă erau urmăriți și uneori prinși de „stăpâni”. Și erau pedepsiți, uneori prin biciuire, alteori prin metode și mai barbare.

Sociologul Gelu Duminică scrie într-un text pe blogurile Adevărul:

„Una dintre pedepsele acordate fugarului era ca acesta să încerce să ajungă la malul unei ape după ce era aruncat în ea, fiind legat de picioare.

Pentru ca amuzamentul să fie mai mare şi pentru ca fugarul să depună un efort considerabil, i se promitea „iertarea“ dacă reuşea să ajungă la mal.

Atunci când ajungea aproape de mal, nefericitul era tras înapoi în albia râului/lacului până când acesta, epuizat, se îneca. La toată această scenă asista întreaga şatră”, scrie Gelu Duminică.

Iată de ce nu trebuie să mai folosești vreodată această expresie. Ea conține, în câteva cuvinte, unele dintre cele mai mari chinuri la care au fost supuși romii în urmă cu sute de ani.

Foto: Pexels

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

13-14 mai 2023 Curs Voice Over

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Curs de dicție de grup, 08-29 mai, la București sau online

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *