Greșeala de voice over, pronunția exagerată

Greșeala de voice over, pronunția exagerată

Așa cum mulți dintre voi știu, unul dintre cele mai importante skill-uri din voice over este să ai capacitatea de a transforma un cuvânt scris de cineva într-un cuvânt pronunțat.

Fie că trebuie să livrezi un mesaj serios, plin de informații din partea unei companii sau că citești un text ca și când ai vorbi cu un amic, modul în care o faci trebuie să fie complet natural și conectat limbii în care este scris textul. Pentru a face asta, trebuie să privești cuvintele de pe foaie doar ca pe un ghid, ca pe niște instrucțiuni.

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

Una dintre greșelile frecvente ale începătorilor este legată de modul de pronunțare al cuvintelor. Regula spune așa: că în limba română citim exact așa cum scriem. Însă sunt cuvinte, care care fac excepție de la regula de mai sus și nu se pronunță chiar cum se scriu. Unul dintre ele este EU. Altul este ESTE. Altul este ELE. Aceste cuvinte nu se citesc așa cum se scriu.

  • EU se pronunță IEU
  • ESTE se pronunță IESTE
  • ELE se prounță IELE

De fapt, toate pronumele personale în afară de NOI, VOI și TU fac excepție de la această regulă.

Pronunția exagerată, aproape silabisită

Pe lângă această problemă mai intervine și cea a pronunției exagerate a cuvintelor. Și aici mă refer la pronunțarea excesivă a vocalelor. Sunetele ar trebui să sune normal, ca și când ar veni din partea unui actor, nu din partea unui student perfecționist care vrea să nu facă nicio greșeală și vrea să pronunțe totul corect. Este aproape imposibil să suni bine atunci când vrei să pronunți toate vocalele și consoanele unui cuvânt. Ai suna ca un robot virusat.

Cu alte cuvinte, pe o reclamă de radio sau de TV, într-o emisiune sau într-un interviu nu vom vorbi cu o hiper-pronunție, dar nici ca acasă atunci când ne întâlnim cu vecinul de scară. Modalitatea de pronunție a cuvintelor trebuie să fie elevată, elegantă, corectă, dar nu dusă la extrem.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *