Ghid pentru depistarea deepfake: atenție la pronunția literelor b, m și p

Ghid pentru depistarea deepfake: atenție la pronunția literelor b, m și p

Un deepfake reprezintă pe românește un material trucat, în principal un video manipulat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Softul de inteligență artificială folosește o bază de date cu imagini ale unei anumite persoane, iar apoi creează aproape de la zero un discurs diferit de original.

Așa ajung persoane publice să „spună” lucruri pe care în mod normal nu le susțin.

Deepfake-urile sunt din ce în ce mai rafinate și în timp devine tot mai greu să îți dai seama de veridicitatea acestora. De aceea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), o instituție guvernamentală, a lansat un ghid privind identificarea materialelor deepfake.

Un monstru în vacanță, de Carmen Ivanov

Ghid pentru depistarea deepfake: atenție la pronunția literelor b, m și p

Ghidul oferă informații despre ceea ce înseamnă deepfake și, foarte important, cum pot fi identificate. Printre cele mai virale deepfake-uri sunt cele cu fostul ministru al Energiei promovând o schemă falsă investiții, cu gurvernatorul băncii naționale făcând același lucru sau cu vedete promovând diverse produse.

Escrocii folosesc deepfake pentru a fura date, bani și a influența oameni. Așadar, impactul deepfake poate fi unul semnificativ în societatea, mai ales în sens negativ.

Iată câteva sfaturi despre cum îți poți da seama că un clip este fals și creat cu inteligență artificială.

#1 Deepfake-urile pot fi foarte sofisticate, dar adesea prezintă discrepanțe de iluminare, erori de aliniere și imperfecțiuni ale pielii.

#2 De cele mai multe ori apar probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul. Deci acordă atenție sporită! O nesincronizarea a mișcării buzelor poate fi observată mai ales la pronunțarea literelor b, m și p, conform experiților de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

#3 Imaginea din videoclip are de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, iar acesta ar trebuie să fie unul dintre primele indicii că ai de a face cu un deepfake.

#4 Următorul indiciu este legat de sursa imaginilor. Dacă ai dubii cu privire la sursă, de cele mai multe se întâmplă să fie o sursă necunoscută, ajută o investigație scurtă formată din câteva căutări pe internet.

#5 Dacă e vorba despre o presupusă bucată de interviu cu o persoană importantă, ar fi bine să cauți interviul integral. Așa te vei convinge dacă acel cineva chiar a spus respectivele lucruri.

Foto: Pixabay

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Kiss FM) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară din mai 2024.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 433

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *