G4Media: „Elisabeth Borne rămâne prim ministră”

G4Media: „Elisabeth Borne rămâne prim ministră”

Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații. Ce ne dorim este o informație corectă și reală.

prim-ministru sau prim-ministru?

Multe substantive care denumesc funcții se scriu cu cratimă. Cele mai multe conțin două substantive „șef” și „prim”: „economist-șef”, „redactor-șef”, „prim-balerină”, „prim-ministru”, „prim-vicepreședinte”, „viceprim-ministru”.

 

ATENȚIE:  în compusele cu „prim” se articulează al doilea element: „prim-ministrul”, „prim-miniștrii”. Și în cazul abrevierilor se folosește cratima. Nu se scriu cu cratimă denumirile de funcție ce conțin adjectivul „principal” și „general”: „comisar principal”, „director general”;

În DOOM3 apare: +ministră (fam.) (colocv.) s. f., g.-d. art. ministrei; pl. ministre; Varianta de „ministră” nu este recomandată.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 898

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *