Feminizarea numelor de profesii: psiholoagă sau psihologă?

Feminizarea numelor de profesii: psiholoagă sau psihologă?

Meseriile ne pot da bătăi de cap, mai ales numele de meserii. Cum facem atunci când ne adresăm unei femei folosindu-ne de meseria acesteia? Doamna doctor, doamna doctoră, doamna doctoriță, doamna doctoreasă?

 

Spre deosebire de alte limbi, limba română pune la dispoziție și forme de masculin, și forme de feminin pentru meserii. Așadar, în Dicționarul de Științe ale Limbii (DSL) remarcăm acest procedeu de formare a substantivelor animate feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la cele feminine prin adăugarea unui sufix sau prin derivare regresivă.

 

Deci, cum este corect?

Specialiștii sunt de părere că forma de masculin în locul celei de feminin reprezintă forma literară. În schimb, forma de feminin obținută cu ajutorul unui sufix moțional reprezintă o formă familiară, aparținând limbajului colocvial.

 

În Nomenclatorul oficial al ocupațiilor remarcăm profesii exclusiv masculine (medic, chirurg, scafandru), dar și profesii exclusiv masculine (cameristă, călcătoareasă, moașă). Odată cu secolul XIX-lea denumirile de profesii în ceea ce privește femeile se modifică, folosindu-se noi termeni: chitaristă, balerină, artistă, doctoreasă etc.

 

➡ Denumirile de profesii care se termină în –log

Numele de profesii terminate în – log la masculin, formează femininul numai cu desinență, fără diftongare: biolog-biologă, stomatolog-stomatologă, geolog-geologă.

A nu se confunda cu analog-analoagă, omolog-omoloagă, unde avem diftong.

 

➡ Denumirie de profesii care se termină în –tor

Femininul se formează prin sufixarea cu sufixul „iță”: doctor-doctoriță (doctoreasă –popular), pictor-pictoriță, actor-actoriță (dar este acceptată și forma „actriță”), notar-notăriță etc.

 

Dar nu toate denumirile terminate în –tor se formează prin sufixarea de mai sus: tehnoredactor-tehnoredactoare, procuror-procuroare, educator-educatoare, profesor-profesoară.

 

⚠️ Atenție! Se poate utiliza la forma de feminin („profesoară”) numai dacă persoana respectivă desfășoară activități de predare în învățământul preprimar, primar, gimnazial și liceal.

Pentru persoana de sex femeiesc (forma oportună, nu feminin) care desfășoară activități de predare în învățământul superior, având ultimul titlu/grad academic, se apelează la masculinul „profesor” (precum și epicenele doamna conferențiar/lector/rector/decan/asistent).

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Alex Tuhut Posted 06/02/2021 00:43

    Pisãloagã

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *