Femeia care a făcut istorie răspunzând la telefon

Femeia care a făcut istorie răspunzând la telefon

Primele telefoane au fost destul de greu de folosit. Primii operatori de telefonie au fost niște adolescenți de sex masculin care și-au câștigau în scurt timp reputația de a fi nepoliticoși cu clienții. Tinerele care i-au înlocuit nu au înjurat și se spunea că sunt mult mai rapide, iar până în 1910, New York Telephone avea 6.000 de femei care lucrau la butoane. Regulile de îmbrăcăminte și de conduită erau destul de rigide. Puteai folosi doar anumite expresii – „Numărul, vă rog” (Number, please) și „Mulțumesc” (Thank You).

Dar cine a fost prima femeie operator de telefonie din lume?

Însuși Alexander Graham Bell (inventatorul telefonului) a angajat o femeie pe nume Emma Nutt, pe 1 septembrie 1878. Astfel, aceasta a devenit prima femeie operator de telefonie din lume. Sora ei, Stella, a devenit a doua.

Ca operator, Nutt a apăsat toate butoanele potrivite: era răbdătoare și pricepută, vocea ei calmă și liniștitoare, potrivit New England Historical Society. Ea și vocea ei au devenit modelul pe care toate companiile de telefonie căutau să-l implementeze, iar până la sfârșitul anilor 1880, jobul devenise o meserie exclusiv feminină.

Multe femei au îmbrățișat această oportunitate profesională, care părea cu un pas înainte față de munca la fabrică sau a fi casnică. Dar munca nu era ușoară, iar multe companii de telefonie au profitat de pe urma angajatelor. Doar pentru a obține slujba, o viitoare angajată trebuia să dea teste de înălțime, greutate și lungime a brațului pentru a se asigura că poate lucra în spațiile înguste pe care le aveau la dispoziție operatorii de la centrală. Operatorii nu aveau voie să comunice între ei. Trebuiau să răspundă rapid, eficient și cu răbdare – chiar și atunci când aveau de-a face cu cei mai irascibili clienți.

Condițiile extrem de grele și un salariu imposibil de mic (Nutt câștiga 10 dolari pe lună lucrând 54 de ore pe săptămână) le-a determinat în cele din urmă pe femei să se unească și să se organizeze. În 1919, au intrat în grevă, paralizând regiunea New England, dependentă de telefon, și obținând o creștere a salariului.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *