Exerciții de dicție. Abilitatea de a obține claritate în vorbire

Exerciții de dicție. Abilitatea de a obține claritate în vorbire

Abilitatea de a vorbi corect și clar este un element cheie în construirea unei cariere de succes. Nimic nu ucide comunicarea mai rău decât momentul în care ascultătorul sau ascultătorii nu reușesc să înțeleagă ce spune persoana care vorbește.

Dacă persoana care vorbește se mormăie, „înghite” părți ale cuvintelor sau chiar expresii întregi, sau vorbește atât de repede încât cuvintele și sunetele se împletesc (se numește asimilarea sunetelor), devine dificil să înțelegeți ce spune vorbitorul.

Vorbirea neclară, murmurată sau încâlcită poate fi cauzată și de diverse deficiențe fizice sau de afecțiuni medicale, cum ar fi accident vascular cerebral, dar de obicei este de vină doar modul în care vorbitorul s-a obișnuit să rostească. De vină pentru vorbirea precipitată poate fi și graba, pentru că suntem mereu pe fugă, sau chiar emoțiile vorbitorului în momentul discursului sau a ședinței. Acum avem o perioadă propice pentru a ne perfecționa vorbirea pentru că stăm în casă și avem mai mult timp liber la dispoziție.

Ruperea obișnuințelor

Orice obișnuință poate fi ruptă, ne putem dezobișnui de ceva ce nu facem corect, însă totul necesită voință și exercițiu.

Poți face asta cu ajutorul unui trainer. Te poți înscrie la un curs de dicție ONLINE privat (1 la 1) AICI.

Primul pas pentru corectarea vorbirii încâlcite este conștientizarea modului în care vorbești. După ce știi că greșești, unde greșești, ce sunete înghiți când vorbești, poți exersa mai bine rostirea clară a cuvintelor. Exercițiile de dicție de tip încurcă limba sunt propoziții care repetă modele de sunet similare, și ne pot ajuta să ducem vorbirea la un alt nivel de claritate.

Așadar, exercițiile de dicție pot fi ceea ce ne lispsește atunci când vorbirea noastră nu sună așa cum ne-am dori: adică impecabil. Puteți comanda manualul de dicție Șase sași în șase saci de AICI.

Tot exercițiile dificile de dicție te pot face mai atent la modul în care rostești cuvintele, pentru că  în încercarea de a spune texte complicate cu voce tare ești practic obligat să acorzi atenție modului în care vorbești. Pentru a spune un exercițiu de dicție în mod corespunzător, trebuie să vă concentrați pe ceea ce spuneți și să enunțați pe deplin fiecare cuvânt și silabă – în caz contrar, cuvintele se vor contorsiona și va ieși, nimic altceva, decât o înșiruire de sunete fără sens.

Mai jos vă prezentăm mai multe seturi de exerciții de dicție pentru a exersa vorbirea în mod clar și a enunța corect. După ce le-ați învățat, încercați să spuneți mai multe exerciții de dicție înainte de următoarea ședință, conversație sau discurs important.

Obiectivul ar trebui să ai continuitate în exersarea dicție timp de măcar o lună și jumătate, pentru a recrea reflexe corecte de rostire și, cu siguranță, vei vorbi mai clar decât ai fi făcut-o altfel.

Exerciții de pronunție setul 1 – Exerciții de bază.

Citiți cu voce tare exercițiile de mai jos, de trei ori, cât puteți de repede, dar păstrând claritatea fiecărui sunet.

  1. Șase sași în șase saci
  2. Capra calcă piatra, piatra crapă-n patru, crăpa-i-ar capul caprei, precum a crăpat piatra-n patru.
  3. Luni la lumina lumânării luminată de lună prin luminator i-a luminat o luminiţă în lumina ochilor.
  4.  Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriti, ca să se descocostârcărească de cocostarcâria lui.
  5. Cosaşul Saşa cand coseşte, cat şase saşi sasul coseşte. Şi-s sus şi-n jos de casa
    sa, coseşte sasul şi-n şosea.
  6.  Unui tâmplar i s-a-ntamplat o întamplare. Alt tâmplar, auzind de întamplarea tâmplarului de la tâmplarie a venit şi s-a lovit cu tâmpla de tâmplaria tâmplarului cu întamplarea.
  7. Balaban Bălăbănescu bâlbâieşte bâlbâituri bâlbâite pe negândite.
  8. Am o prepeliţă pestriţă cu paisprezece pui de prepeliţă pestriţi. E mai pestriţă prepeliţa pestriţă decât cei paisprezece pui de prepeliţă pestriţi, iar mai pestriţ decât prepeliţa cea mai pestriţă este prepeliţoiul cel pestriţ.
  9.  Primprejur plimbările prin ploaie prilejuiesc plăceri proprietarilor provinciali.
  10.  Cupă cu capac – capac cu cupă.

Exerciții de pronunție setul 2 – Provocare

Repetați cu voce tare de mai multe ori în viteză textul apoi filmați-vă în timp ce citiți.

Iată casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack. Și iată hambarul pe care tâmplarul l-a înălțat lângă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.

Și iată canarul ce-și face cuibarul atras de grânarul ce stă în hambarul pe care tâmplarul l-a înălțat lângă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.

Și iată motanul ce-nhață canarul ce-și face cuibarul atras de grânarul ce stă în hambarul pe care tâmplarul l-a înălțat langă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.

Și iată ogarul ce-aleargă motanul ce-nhață canarul ce-și face cuibarul atras de grânarul ce stă în hambarul pe care tâmplarul l-a înălțat lângă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.

Și iată calul, ce dă cu copita-n ogarul ce-aleargă motanul ce-nhață canarul ce-și face cuibarul atras de grânarul ce sta în hambarul pe care l-a înalțat lângă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.

Și iată-l pe Jack ce biciuie armăsarul ce da cu copita în ogarul ce-aleargă motanul ce-nhață canarul ce-și face cuibarul atras de grânarul ce sta în hambarul pe care tamplarul l-a înalțat lângă casa pe care zidarul i-a zidit-o lui Jack.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 5531

1 Comentariu

  • Ovidiu Posted 25/09/2020 21:40

    Genia. Jur! Mai sunt exerciit de genul exerciului 2 de pronuntie?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *