Enigma zilei: tiramìsu sau tiramisù?

Enigma zilei: tiramìsu sau tiramisù?
  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Cui nu-i plac deserturile? Ei bine, săptămâna aceasta vorbim despre tiramisu, una dintre cele mai delicioase, dacă nu chiar cea mai delicioasă – după părerea unora – prăjituri din lume. Vorbim de Italia, deci vorbim despre gust, rafinament, aromă.

Istoria cuvântului TIRAMISU

Originea prăjiturii este încă incertă: Veneția, Lombardia, Piemonte, Toscana. Legenda spune că desertul ar fi fost preparat pentru prima dată în Siena, cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. 
Unele guri spun că a fost inventată în Treviso, iar altele că își are originea în Veneția, unde curtezanele voiau să fie cât mai energizate pentru următoarea întâlnire amoroasă. 

Istoria numelui

La început  Tiramisu se numea „Bagatela Toscana”. Prăjiturii i s-a mai spus și „Supa Ducelui”.  Traducerea din italiană este: „Ridică-mă!”. Cu siguranță traducerea are legătură cu calitățile afrodisiace recunoscute ale prăjiturii.
Prăjitura cu biscuiți îmbibați în cafea și cremă de mascarpone a devenit un preparat din meniul restaurantului Le Beccherie în 1972, deținut de Ado Campeol, în Treviso, o regiune din nordul Italiei. Celebrul desert a fost inventat de soția proprietarului și un bucătar. Practic, părintele desertului, care s-a stins din viață recent, la vârsta 93 de ani, a deschis Le Beccherie de familia lui Campeol în 1939, iar Ado Campeol a preluat afacerea la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tiramisu a fost un desert realizat dintr-un accident, în bucătăria restaurantului Le Beccherie (1972) însă nu a fost niciodată brevetat. Devenit un element de bază al meniurilor italiene, se spune că era servit drept afrodisiac.

 

➡ Conform DOOM2 varianta corectă este:

 

  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *