Drama substantivelor ușă, păpușă, căpușă

Drama substantivelor ușă, păpușă, căpușă

Limba română nu este atât de complicată pe cât am crede. Desigur, există și capcane lingvistice, dar dacă știm noțiunile de bază – abc-ul gramaticii – nu riscăm să avem probleme, cel puțin nu probleme mari.

Substantivele sunt prezente zilnic în vocabularul nostru. Fără ele nu am putea comunica. Dar, ce ne facem când anumite substantive ne zgârie timpanul? Din ce cauză se întâmplă acest lucru?

Astăzi vorbim despre câte substantive simple, dar care sunt greșite la ordinea zilei:

ușă

Acest substantiv nu cred că mai are nevoie de prezentare și nici de vreo definiție. Cu toții știm ce este o ușă și la ce se folosește ea. Dar, ce facem când nu știm când anume să folosim pluralul acestui cuvânt?

o ușă – două uși

Până aici totul este clar. Numai că, uneori, „uși” devine „ușe”. Ultimul termen nu există în dicționar și în mod sigur nu este recomandat. De cele mai multe ori „ușe” este folosit ca singular: „Închide ușe!” (corect: Închide ușa!)/ Nu mai trântiți ușele! (Corect: Nu mai trântiți ușile!)

 

păpușă

Nici acest substantiv nu mai are nevoie de prezentare. Toți am avut câte o păpușă când eram mici. Trist este că, acum, acest cuvânt este des auzit într-o replică de „agățat”. Doar că… nu este folosit corect.

o păpușă – două păpuși

Din păcate auzim tot mai des cuvântul „păpușe” folosit ca formă de singular. Termen care nu există în dicționare și care nu este recomandat a fi folosit niciodată. „Ce mai faci, păpușe?” (corect: Ce mai faci, păpușă?)/ „Ți-am cumpărat o păpușe.” (corect: Ți-am cumpărat o păpușă.)

 

căpușă

A venit vara. Vrem să ieșim în parc, în natură, în aer liber, dar ceva ne oprește: invazia de căpușe. Ei bine, acest cuvânt, spre deosebire de cele de mai sus, are forma de plural care este folosită corect.

o căpușă – două căpușe

Trist este că forma de plural este folosită ca formă de singular. Iată aici un exemplu cu o burtieră a unui televiziuni de top. Greșeala nu numai că este de taxat, dar nu este scuzabilă.

 

 

sura: facebook – dexonline

 

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria: CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *