DigiFM: „elevii vor învăța după manuale…”

DigiFM: „elevii vor învăța după manuale…”

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații.

Astăzi vorbim despre confuzia dintre prepoziția „după” și prepoziție „de pe”:

În ultimii ani asistăm, cu îndreptățită îngrijorare, la „deteriorarea” continuă a limbii și vorbite, și scrise, și tot mai mulți oameni – de regulă, din medii pretins intelectuale și cultivate – se exprimă neglijent: vocabularul le este din ce în ce mai sărac și plin de clișee, multe cuvinte, mai ales neologisme, sunt fie rostite „după ureche”, fie adoptate din spirit de imitație, sintaxa frazei este deseori „siluită”, dispărând, alarmant, acordul cazual sau prepozițiile, punctuația este haotică, mai ales folosirea virgulei și a cratimei etc.

Indiferent despre ce tip de greșeli vorbim, nu avem voie să le comitem, mai ales când suntem fie un post de televiziune, fie un site important de știri, fie o sursă importantă de informație pentru public. Toate aceste greșeli induc ideea de dilentantism, publicul își va pierde încrederea și se va îndrepta către alte surse de informație.

❗ Prepoziţia „DUPĂ” şi prepoziția „DE PE se confundă uneori în vorbire deoarece ambele introduc complemente de loc, însă sensurile acestor complemente diferă:

„după” exprimă situarea în spaţiu a unui obiect:

Chem copiii după stradă.

✅ Chem copii de pe stradă.

 

🔍🔍🔍 Vezi și:

Prepoziția în limba română

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 955

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *