Digi24: „Rușii, iradiați în tranșele din Pădurea Roșie”

Digi24: „Rușii, iradiați în tranșele din Pădurea Roșie”
Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații.

 

Oare nu mai încăpea un „e” în titlul de pe burtieră? Sau nu se cunoaște forma corectă? Ei bine, pentru a nu mai avea dubii, să vedem diferența dintre „tranșe” și „tranșee” și să decidem care variantă se potrivește mai bine.
Conform DEX:
TRÁNȘĂ (tranșe): 1. fiecare dintre părțile în care sunt divizate lucrurile ce urmează să fie produse sau distribuite în etape succesive; parte, porție. ♦ Fiecare dintre porțiunile anatomice în care este separată carnea tăiată, în vederea sortării pe calități și a formării de pachete preambalate; 2.Suprafața formată de marginile tăiate ale foilor unei cărți, ale unui registru etc., uneori vopsită sau aurită.
TRANȘÉE (tranșee): șanț îngust cu parapete și locașuri de tragere, care oferă protecție împotriva focului inamic. ♦ Șanț sau săpătură de lungime mare, executate în anumite scopuri tehnice.
Varianta corectă: „…în TRANȘEELE din Pădurea Roșie”.

 

Diferența dintre cele două cuvinte, din punct de vedere al definiției, este uriașă. Formele pot induce în eroare, dar dacă știi ce înseamnă fiecare cuvânt, greșeala este imposibilă. Așadar, înainte de a folosi orice cuvânt într-o propoziție, asigură-te că știi ce înseamnă.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *