Digi24: „Biden vine în Europa pentru discuții pe Ucraina”

Digi24: „Biden vine în Europa pentru discuții pe Ucraina”
Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații.

Până să deslușim misterul este necesară o scurtă analiză a ceea ce înseamnă prepoziție:

Definiție

Conform DEX, prepoziția este definită ca fiind o parte de vorbire neflexibilă care exprimă raporturi sintactice de dependență între părțile unei propoziții. Așadar, este una dintre cele mai importante părţi de vorbire neflexibile în limba română. Pe lângă această definiție, prepoziția poate fi privită ca o clasă de cuvinte relaționale, care funcționează ca instrumente gramaticale cu care se exprimă raportul de subordonare la nivel de propoziție. Putem observa că are o trăsătură esențială, care o deosebește de alte părți de vorbire: din punct de vedere semantic, prepoziția nu exprimă noțiuni, ci raporturi între cuvinte.
Pe scurt,  prepoziţia are rol de cuvânt ajutător.

 Roluri

 facilitează stabilirea unor relaţii sintactice, exprimând raporturi sintactice de dependenţă a atributului faţă de substantiv, pronume, numeral şi a complementului faţă de verb, adjectiv, adverb, interjecţie;
 ajută la formularea unor exprimări clare, concise, folosirea lor corectă este necesară întotdeauna.
Pentru mai multe exemple despre cum folosim corect prepozițiile accesează:

PREPOZIȚIILE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

 

Din păcate, auzim din ce în ce mai des expresii de genul: „am ieșit pe ștrand” („pe” în loc de „la”), „am mers pe/pă Italia” („pe” în loc de „în”) etc. Aceste forme nu sunt recomandate sub nicio formă și nu fac cinste niciunui vorbitor. Exemplul nostru conține nu o simplă eroare, ci o greșeală extrem de gravă. Vorbim despre burtiera unei televiziuni unde limba română nu trebuie să lipsească. Cu alte cuvinte nu avem voie să facem astfel de greșeli.
Așadar, cum ar fi trebuit să fie formulat titlul? Iată câteva alternative corecte:
„…pentru discuții despre Ucraina”
„…pentru discuții pe tema/subiectul Ucraina”
„…pentru discuții cu Ucraina” (în funcție de conținutul știrii)
„…pentru discuții legate de Ucraina”
„…pentru discuții referitoare la Ucraina”
Da, prepozițiile sunt acele cuvinte mici, uneori utilizate greșit, alteori ignorate cu totul. Nu le ignora, datorită lor putem fi coerenți în vorbire și putem duce la bun sfârșit o propoziție.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *