Diferența dintre „implozie” și „explozie”

Diferența dintre „implozie” și „explozie”

Posturile de televiziune și site-urile de știri au urmărit intens în ultimele zile ce se întâmplă cu submarinul Titan, care s-a pierdut în timpul unei călătorii către epava Titanicului la aproape 4.000 de metri pe fundul Oceanului Atlantic.

Dacă la început s-au făcut calcule despre eventualul oxigen rămas pentru cei cinci oameni de la bord, în final Garda de Coastă din Statele Unite a făcut tristul anunț: nimeni de pe Titan nu a supraviențuit, submarinul suferind o „implozie catastrofală”.

Mulți oameni s-au întrebat apoi care este diferența dintre „implozie” și „explozie”. Cei doi termeni nu sunt sinonimi, iar în continuare îți voi explica diferența.

Explozia este o reacție chimică sau fizică foarte rapidă, violentă, însoțită de efecte mecanice, sonore, termice, luminoase, provocate de descompunerea substanțelor explozive pe care le conține un dispozitiv de distrugere; explodare, detonație, fulminație.

Implozie este fenomenul opus exploziei, care constă în pătrunderea rapidă a aerului într-un spațiu închis, fără aer, când pereții acestuia sunt distruși.

Cu alte cuvinte, o implozie implica o forţă puternică, de amploare, care striveşte un obiect incapabil să reziste la acea forţă, în timp ce o explozie implică o eliminare rapidă de energie.

Foto | Twitter – Terry Virts

Tabăra Urbană de Televiziune Dicție.ro, 26-30 iunie 2023, la București

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 3264

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *