Dicționarul Oxford: cuvintele ultimilor 5 ani

Dicționarul Oxford: cuvintele ultimilor 5 ani

Dicționarul Oxford publică, la sfârșitul celor 12 luni, cuvântul anului. Ei bine, aceste cuvinte apar și dispar și sunt influențate de evenimentele care se petrec în lume. Cum se alege acest cuvânt? În fiecare lună, o echipă de lingviști verifică incidența folosirii a circa 150 de milioane de cuvinte (desigur, în limba engleză) din ziare, cărți, bloguri, discursuri politice, rețele de socializare etc.

 

Gemoji image for :abcCuvântul anului 2015… sau, mai degrabă, emoticonul anului 2015

Se pare că în anul 2015 nu a fost ales un cuvânt, ci un… emoticon, adică o pictogramă utilizată pentru a exprima în conversaţiile online diverse stări şi sentimente.

Emoticonul anului 2015 descrie „un chip cu lacrimi de bucurie” și a fost cel mai utilizat emoticon din lume.

Trăim timpuri în care scrierea cu alfabetul tradiţional întâmpină mari dificultăţi în a satisface cerinţele comunicării din secolul al XXI-lea, bazate pe viteză şi caracteristici vizuale”,. „Nu este surprinzător faptul că un element pictografic precum emoticonul a început să se evidenţieze şi să umple aceste lacune – este flexibil, imediat şi acoperă foarte frumos multe nuanţe. Ca urmare, emoticonul a devenit o formă de comunicare tot mai des folosită, o formă ce depăşeşte barierele lingvistice, a declarat Casper Grathwohl, preşedintele editurii Oxford University Press.

Pe lista scurtă au apărut și alte cuvinte şi expresii: „ad blocker” (software care blochează reclamele pe paginile internet), „refugiat”, „Brexit” (posibilă ieşire a Marii Britanii din UE), „lumbersexual” (tânăr bărbat din mediul urban care poată barbă şi cămăşi cadrilate) şi „sharing economy” (economie colaborativă).

 

Gemoji image for :abc

Cuvântul anului 2016

Cuvântul „post-truth” a fost desemnat cuvântul anului 2016. Acesta reflectă „circumstanțele în care faptele obiective au o influență redusă în spațiul public, mai exact în formarea unei opinii, comparativ cu apelul la emoție și la opinii personale”.

Pe lista scurtă mai apar și: „alt-right”(grupările din SUA care resping actualul sistem politic), „brexiteer” (persoanele care doreau ieșirea Marii Britanii din UE). „Post-truth” a fost folosit pentru prima dată în anul 1992, iar în 2016 utilizarea lui a crescut cu 2000% având în vedere evenimentele din anul respectiv.

 

Gemoji image for :abc

Cuvântul anului 2017

„Youthquake” a fost desemnat cuvântul anului 2017. Cuvântul, care e definit ca o schimbare culturală, politică sau socială semnificativă apărută în urma acțiunilor sau a influenței tinerilor, a fost ales cuvântul anului, deși nu este prea folosit.

Cuvântul a fost folosit pentru prima oară în 1965 de Diana Vreeland, jurnalistă Vogue, pentru a descrie cum tinerii schimbă moda și muzica.

Am ales „youthquake” pentru evidenţa lui şi interesul lingvistic. Dar, pentru mine, are o importanţă mai mare pentru că, într-un moment în care limbajul nostru reflectă neliniştea noastră crescută, este un cuvânt politic rar care are o notă de speranţă, a spus Casper Grathwohl, preşedinte al Oxford Dictionaries.

Pe lista scurtă mai apar și: „milkshake duck” (persoană sau obiect care, iniţial, încântă pe reţelele de socializare, apoi este demonstrat că are un trecut nu tocmai pozitiv) şi „white fragility” (incomoditatea şi autoprotejarea unei persoane caucaziene care se confruntă cu inegalitatea rasială).

 

Gemoji image for :abc

Cuvântul anului 2018

„Toxic” a fost desemnat cuvântul anului 2018. Acest adjectiv a devenit „o etichetă pentru subiectele cele mai discutate ale anului”, de la dezbaterea despre Brexit, la ecologie sau masculinitate (Agerpres).

Pe lista scurtă mai apar și: „big dick energy” (încredere în sine sexy, subtilă) sau „gammon” (termen peiorativ, folosit în special în Marea Britanie, care se referă la persoane care se înroşesc la faţă când dezbat pătimaş subiecte politice).

 

Gemoji image for :abc

Cuvântul anului 2019

Urgenţă climatică” a fost desmnată expresia anului 2019 („climate emergency”). Conform analizei, utilizarea sintagmei a depăşit toate celelalte tipuri de „urgenţe”, cu o frecvenţă de trei ori mai mare decât „urgenţa” din sănătate aflată pe locul al doilea.

Pe lista scurtă mai apar și: „global heating” (încălzire globală), „extincţie”, „emisia de gaze”, „eco-anxiety” (eco-anxietatea – nelinişte extremă provocată de daunele actuale şi viitoare aduse mediului, generatoare de schimbări climatice).

 

Gemoji image for :abc

Cuvântul anului 2020

Fiind un an dificil, care ne-a luat pe toți pe nepregătite, Oxford a publicat un raport lingvistic intitulat „Cuvintele unui an fără precedent”. Lista ia în calcul evenimentele istorice ale anului: „incendiile de vegetaţie” care au devastat Australia, „procedura de destituire” şi „achitare” (sintagme a căror frecvenţă a crescut în perioada în care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parcurs această procedură juridică în Congres).

Așadar, nu există un singur cuvânt al anului 2020, ci mai multe: „coronavirus” „lockdown” (izolare), „circuit breaker” (restricţii stricte adoptate în scopul reducerii numărului de cazuri de coronavirus), „shelter-in-place” (a rămâne la domiciliu), „remote/ly” (la distanţă) şi „unmute” (a reporni sonorul).


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *