Dicție: sfaturi de bază pentru o comunicare eficientă

Dicție: sfaturi de bază pentru o comunicare eficientă

👁👁👁Citește și:

5 exerciții de respirație pentru o dicție mai bună

Respirația diafragmatică pentru o comunicare mai bună

Trebuie să învățăm să comunicăm cât mai ușor, să avem o lejeritate în ceea ce privește pronunția. Dicția este cartea noastră de vizită, deci trebuie să fie perfectă. Dacă mai scârțâie nu-i nicio problemă, lucrăm, exersăm și apoi vorbim.

👄 Urmărește-te vorbind în oglindă 👄

Vorbește în fața unei oglinzi în timp ce privești mișcările gurii, ale maxilarului, ale limbii și buzelor. Fă aceste mișcări cât mai mari, mai exagerate și mai vizibile posibil. Acest lucru îți va îmbunătăți pronunția și te va ajuta să identifici sunetele care sunt dificile.

De asemenea, vei putea îndrepta dacă este ceva de corectat. Continuă să te privești în oglindă în timp ce exersezi anumite exerciții mai dificile. Această tehnică este folosită și în canto. Te ajută să înțelegi mult mai bine cum anume trebuie poziționat sunetul dacă te uiți în oglindă.

 

👄 Arată-ți dinții 👄

În mod surprinzător sau nu, acest lucru poate ajuta foarte mult. Dezvăluirea dinților oferă buzelor mai mult spațiu, strânge obrajii și creează o deschidere mai mare pentru sunet. Cu cât zâmbim mai mult, cu atât vocea noastră se aude mai bine, iar sunetul poate umple toată încapărea. Dacă abia deschidem gura, sunetul nu va ajunge prea departe. Aceste modificări îți îmbunătățesc distribuția sunetului și inteligibilitatea. Și dacă nu crezi, încearcă să spui „inteligibilitate” cu buzele împreunate, apoi cu dinții la vedere, zâmbind.

Oglinda despre care vorbeam mai sus te va ajuta să te observi și să ai expresie plăcută, fericită, nu un zâmbet chinuit. Nu trebuie să zâmbești la maximum pentru a nu-ți mai simți obrajii după o conversație scurtă.

 

👄 Importanța palatului moale 👄

Palatul dur și palatul moale alcătuiesc bolta palatină. Palatul moale este așezat în partea posterioară a bolții palatine, în spatele palatului dur, care menține dinții și gingiile.
Vorbirea este un proces extrem de complex la care participă limba, buzele și palatul. Chiar aceste structuri produc vorbirea dirijând fluxul de aer prin cavitatea bucală pentru a crea anumite sunete care la rândul lor formează cuvinte.

De exemplu, cântăreții sunt instruiți să ridice palatul moale pentru a obține un sunet complet și mai rezonant. Încearcă să inspiri ușor în timp ce scoți un sunet „m” moale, iar palatul moale se va ridica. Un căscat mic, fără voce, completează inhalarea, încălzind diferiți mușchi din jurul palatului moale.
Evită căscatul forțat în repetate rânduri sau înghițirea exagerată pentru a realiza acest lucru. Orice altceva decât un efort blând este contraproductiv.

 

👄 Poziția limbii 👄

Evident, limba ta se va mișca în timp ce vorbești, dar merită totuși să practici o poziție neutră care nu interferează cu trecerea sunetelor. Multe defecte de dicție sunt strâns legate de cum funcționează limba în cavitatea bucală.
Încălzirea limbii înainte de a vorbi este esențială: trece cu limba prin fața dinților de sus, apoi prin spatele lor; același lucru fă-l cu dinții de jos și încearcă să ajungi cu limba în spatele ultimei măsele și să o întinzi cât mai mult. 

 

👄 Poziția corpului 👄

Acest lucru îți permite să respiri mai bine. Multă lumea face greșeala de a considera co VORBIREA și RESPIRAȚIA nu au nicio legătură. De fapt, ele sunt strâns legate, nu se poate una fără cealaltă. Sunetul este creat de aerul care este forțat să iasă din plămâni, deci cu cât respirația este mai clară, cu atât este mai clară și vorbirea. Uită-te drept înainte, astfel încât maxilarul să fie plat în loc să-ți comprime gâtul.

Când vorbești cu cineva aproximativ la aceeași înălțime ca a ta, menținerea contactului vizual este o modalitate bună de a te asigura că bărbia rămâne ridicată.

 

👁👁👁Citește și:

5 exerciții de respirație pentru o dicție mai bună

Respirația diafragmatică pentru o comunicare mai bună


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1775

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *