Dicția, cartea de vizită a unei persoane. Carmen Ivanov, interviu

Dicția, cartea de vizită a unei persoane. Carmen Ivanov, interviu

Dicția este cartea de vizită a unei persoane. Carmen Ivanov, trainer de dicție acreditat CNFPA, a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News, în care vorbește despre rolul dicției în viața unei persoane și proiectele în care este implicată. În prezent are trei manuale de dicție și se gândește la data de lansare pentru cel de-al patrulea.

Spune-mi, te rog, vocea poate reprezenta cartea de vizită a unei persoane?

Cu siguranță dicția e cartea de vizită a unei persoane, modul în care pronunțăm cuvintele, ritmul, volumul vocii, dar și modul în care punem accentele pe cuvinte. Vocea, dacă e plăcută, e un bonus. Dar dacă  vocea nu e chiar așa cum ți-ai dori, spre exemplu dacă e pițigăiată, adică are prea multe înalte, poate fi educată cu exercițiile de dicție potrivite. Pe unele dintre ele le poți accesa gratuit pe www.dicție.ro.

Totodată, vocea poate imprima, prin nuanţele sale, alte sensuri cuvintelor. Cei care ştiu să asculte vocile pot sesiza stările reale pe care vorbitorii le au în momentul în care rostesc un cuvânt şi doresc să transmită cu totul altceva.

Care sunt principalele reguli care ar trebui respectate pentru a avea o dicție perfectă?

Se spune că tonul face muzica, iar acest lucru se aplică și este la fel de important și în comunicarea verbală. O corectă modulare a vocii înseamnă diferența dintre un mesaj bine transmis și unul inexistent.

Tonul vocii, intensitatea sa, ritmul de vorbire, modulaţiile vocii, dar şi modul în care accentuăm cuvintele sunt elementele care formează limbajul paraverbal. Acest aspect este deosebit de important atunci când vine vorba despre cei care lucrează în radio sau trebuie să transmită informații importante prin telefon, pentru că în ambele medii nu există imagine, iar vorbitorul se va folosi doar de două tipuri de limbaj – verbal şi paraverbal – pentru a-şi convinge audienţa.

Este foarte important să pronunțăm cuvintele integral, adică să nu mâncăm sunete, dar totodată e bine să ținem cont și de ritmul cu care vorbim.

Citește continuarea pe dcnews.ro.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *