Deficiențele de vorbire sau limbaj

Deficiențele de vorbire sau limbaj

Când erai mic și ai început să vorbești pentru prima oară, este posibil să te fi bâlbâit sau să fi avut dificultăți în pronunțarea cuvintelor. Poate ți s-a spus că este „drăguț” acest lucru sau să nu-ți faci griji pentru că în curând vei crește și nu vei mai avea probleme. Dar dacă și în adolescență ești încă bâlbâit, sâsâit, rârâit etc., este posibil să nu te simți chiar atât de plăcut.

Este o mare greleașă în calitate de părinte să nu faci nimic atunci când este copilul mic și să te bazezi pe faptul că problemele se vor rezolva de la sine, iar când copilul va deveni adult acesta nu se va mai confrunta cu acest tip de probleme. Ei bine, este posibil. Există cazuri în care suntele s-au „vindecat” de la sine în perioada adolescenței, dar aceste cazuri sunt mici la număr și nesemnificative având în vedere problemele de vorbire cu care se pot confrunta copiii și care le  pot afecta viața șocială, încredrea și stima de sine.

Nu ești singur. O mulțime de oameni au tulburări de vorbire sau alte defecte de dicție care implică sunetele „r”, „s”, „z”, „l” etc. Aceste tulburări pot afecta grav capacitatea unei persoane de a vorbi clar.

🗣 Tulburări comune de vorbire și limbaj

Bâlbâiala

Aceasta este o problemă care interferează cu vorbirea fluentă (curgătoare și ușoară). O persoană care se bâlbâie poate repeta prima parte a unui cuvânt (cea-cea-cea-ceasornic) sau poate ține un singur sunet mult timp (ca în caaaaaaameră). Bâlbâiala este complexă și poate afecta vorbirea în multe moduri diferite.

 

Tulburările de articulare

Acestea implică o gamă largă de erori pe care oamenii le pot face atunci când vorbesc. Înlocuirea unui „r” cu un „l” („tlen” în loc de „tren”), „z” în loc de „s” și invers, omiterea sunetelor („marle” în loc de „marile”) sau adăugarea de sunete noi modificând cuvântul inițial.

 

Graba și haosul în vorbire

Acestea reprezintă o altă problemă care face ca vorbirea unei persoane să fie greu de înțeles. La fel ca bâlbâiala, „dezordinea” în vorbire afectează fluența sau fluxul vorbirii unei persoane. Diferența este că bâlbâitul este o tulburare de vorbire, în timp ce „dezordinea” este o tulburare de limbaj. Oamenii care se bâlbâie au probleme cu a obține ceea ce vor să spună; cei care se încurcă spun ceea ce gândesc, dar se dezorganizează pe măsură ce vorbesc. Deci, cineva care se grăbește exagerat poate vorbi în rafale sau se poate opri în locuri neașteptate. Ritmul vorbirii poate suna sacadat, mai degrabă decât lin, iar vorbitorul este adesea conștient de problemă.

 

Apraxia verbală

Cunoscută și sub numele dispraxie, este o tulburare de vorbire oral-motorie, o lipsă de coordonare în mișcări cauzată de leziuni ale creierului. Persoanele cu această problemă au dificultăți în a mișca mușchii și structurile necesare pentru a forma cuvinte complete folosind sunetele.

 

🗣 Ce cauzează problemele de vorbire?

Vorbirea normală pare a fi făcută fără efort, dar este de fapt un proces complex care necesită sincronizare precisă și control al nervilor și mușchilor. Când vorbim, trebuie să coordonăm mulți mușchi din diferite părți ale corpului și sisteme, inclusiv laringele, care conține corzile vocale, dinții, buzele, limba și gura, inclusiv sistemul respirator care este vital.

Capacitatea de a înțelege limbajul și de a produce vorbirea este coordonată de creier. Deci, o persoană cu leziuni cerebrale cauzate de un accident, accident vascular cerebral sau defect congenital poate avea probleme de vorbire și limbaj.

Unele persoane cu probleme de vorbire, în special tulburări de articulare, pot avea, de asemenea, probleme de auz. Chiar și pierderea ușoară a auzului poate afecta modul în care oamenii reproduc sunetele pe care le aud. Anumite defecte congenitale, cum ar fi un palat despicat, pot interfera cu capacitatea cuiva de a produce o vorbire cursivă și corectă.

Unele probleme de vorbire, cum ar fi bâlbâiala, pot fi ereditare. Dar, în unele cazuri, nimeni nu știe exact ce cauzează aceste probleme de vorbire. Putem vorbi de traumă, o simplu defect tehnic sau chiar de o boală. Cercetătorii nu pot spune cu precizie acel element care face vorbirea să fie impediment.

 

🗣 Cum sunt tratate problemele de vorbire?

Vestea bună este că „tratamente” precum logopedia, dicția pot ajuta oamenii de orice vârstă să depășească probleme de vorbire.

Dacă ești îngrijorat de vorbirea ta, este important să te informezi și să mergi la specialiști pentru a primi un diagnostic. În cazul în care testele auditive și examenele fizice nu dezvăluie nicio problemă, poți veni la cursurile de dicție pentru a rezolva piedicile în vorbire. Iată cursurile Dicție.ro unde ai posibilitatea de a lucra fie individual, fie în grup.

🗣 Cum te pot ajuta trainerii la Dicție.ro

Trainerul de dicție este instruit să observe oamenii în timp ce vorbesc și să identifice problemele de vorbire. Acesta va căuta tipul de problemă (cum ar fi lipsa de fluență, articulare sau abilități motorii) pe care o are cineva. De exemplu, dacă te bâlbâi, trainerul va examina cum și când o faci.

Trainerul de dicție poate evalua discursul clienților fie prin înregistrare audio/video, fie prin ascultare activă  în timpul conversației. Adunând cât mai multe informații despre modul în care cineva vorbește, acesta poate elabora un plan de tratament care să răspundă nevoilor fiecărui individ. Planul va depinde de lucruri precum vârsta unei persoane și tipul tulburărilor de vorbire.

Cât de des trebuie să urmezi ședințele de dicție va varia – probabil vei începe să mergi destul de des la început, apoi vizitele tale pot scădea în timp. Majoritatea planurilor de tratament includ tehnici de respirație, strategii de relaxare care sunt concepute pentru a te ajuta să-ți relaxezi mușchii atunci când vorbești, controlul posturii și tipuri de exerciții special concepute pentru anumite sunete. Cu cât vei exersa, cu atât vei ajunge să ai încredere mai mare în tine și să scapi de problemele de vorbire.

Într-o lume a comunicării calitatea vorbirii devine deosebit de importantă. Calitatea vorbirii constă în claritatea sunetelor, corectitudinea pronunţiei şi cursivitate. Pentru foarte multe persoane calitatea vorbirii este un aspect deosebit de important în profesia practicată. Tu cât investeşti în imaginea ta?

Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. Cartea vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței. Totodată, în manualul de dicție Șase sași în șase saci, veți descoperi cea mai vastă culegere de exerciții cu peste 300 de aplicații practice.

 

🗣 Abordarea unei probleme de vorbire

Persoanele cu probleme de vorbire știu cât de frustrant poate fi să nu poți spune un anumit sunet sau să te pierzi în cuvinte atunci când ai de vorbit în fața unui public. Oamenii care se bâlbâie, de exemplu, se plâng adesea că alții încearcă să le termine frazele sau să completeze cuvinte pentru ei. Unii simt că oamenii îi tratează ca pe niște proști, mai ales atunci când un ascultător spune lucruri precum „încetinește” sau „ia-o ușor” (Oamenii care se bâlbâie sunt la fel de inteligenți ca și cei care nu au această problemă.) Oamenii care bâlbâie raportează că ascultătorii evită adesea contactul vizual și refuză să aștepte cu răbdare ca ei să termine de vorbit. Dacă ai o problemă de vorbire, este bine să îi anunți pe ceilalți cum ți-ai dori să fii tratat atunci când vorbești.

 

Dacă ai o problemă de vorbire, obținerea controlulului vorbirii ar putea fi un proces de lungă durată. Nu se poate rezolva peste noapte sau în câteva zile. Dicția te poate ajuta. Dar adevărul este că felul în care vorbești este doar o mică parte din ceea ce ești. Și orice problemă de vorbire poate fi rezolvată. Nu fi jenat să te faci auzit!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *