De unde vine expresia BANII NU AU MIROS?

De unde vine expresia BANII NU AU MIROS?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Acesta sunt cuvintele pe care împăratul Vespasian i le-a spus fiului său Titus, dându-i chiar să miroasă un ban provenit din taxele aplicate closetelor publice. Titus a mirosit moneda și a răspuns că nu simte mirosul. Atunci împăratul i-a răspuns: „totuși banul vine din urină, vezi, nu are niciun miros”.

„Pecunia non olet” este expresia latinească care provine din perioada împăratului Vespasian. În prezent înseamnă: „a folosi fără scrupule orice mijloace pentru a câștiga bani, a se îmbogăți cu orice chip”.

Anii de domnie ai împăratului Vespasian au rămas cunoscuți în istorie mai ales prin impunerea taxei asupra colectării urinei din toaletele publice şi din canalizarea Romei. Cetățenii săraci nu foloseau sistemul de canalizare al oraşului așa că erau nevoiți să depoziteze urina în oale pe care ulterior le aruncau în haznale. Împăratul a dispus să se construiască toalete peste tot în Roma, un soi de „urinatorii publice”, împușcând doi iepuri dintr-o lovitură: rezolva și problema de igienă, dar şi cea de buget, deoarece în acest fel se colectau foarte mulţi bani la stat.

Evident că în rândul senatorilor au început glumele, aceștia ridiculizând faptul că împăratul Vespasian scoate bani din ceva atât de murdar. Acelaşi lucru i l-a repoşat împăratului şi fiul său.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

🔎 Citește și:

De unde vine expresia CÂINII LATRĂ, URSUL MERGE?

De unde vine expresia A FI ÎN AL ȘAPTELEA/NOUĂLEA CER?

De unde vine expresia COADĂ DE TOPOR?

 

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *