De unde vine expresia ACARUL PĂUN?

De unde vine expresia ACARUL PĂUN?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Pe data de 2 iulie 1923 a avut loc un accident feroviar extrem de grav: două trenuri s-au ciocnit în gara Vintileanca din județul Buzău. Evenimentul s-a soldat cu decesul a 66 de persoane. Manevrantul de macaz era Ion Păun.

Cu timpul s-a demonstrat ca au existat mai multe nereguli care au dus la producerea tragediei. „Așa cum se făceau cercetările în acea vreme – scoțând basma curată pe adevărații culpabili, oameni cu trecere, a fost găsit ca singur vinovat al nenorocirii pe… acarul din stație, anume lon Păun!” (dexonline). Din păcate, doar acarul Păun a plătit pentru toate acestea.

Astăzi, expresia înseamnă „țap ispășitor”, „persoană învinuită pe nedrept de comiterea unei infracțiuni pentru acoperirea adevăraților vinovați”.

 

În piesa „Schimbarea la față” (Parada păcatelor) de George Mihail Zamfirescu, personajul Profiriu spune, în tabloul 8, scena III: „mă gîndeam și eu… la acarul lon Păun, care se zbate și țipă, dar nu se dă învins. Umblă de ani de zile, ca Diogene, cu felinarul în mînă, după o fărîmă de dreptate, pe care nu se îndură nimeni să i-o dea…”.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 995

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *