De unde vine expresia A O ÎNTOARCE CA LA PLOIEȘTI?

De unde vine expresia A O ÎNTOARCE CA LA PLOIEȘTI?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Când auzi de orașul Ploiești, inevitabil îți vine în minte celebra expresie „a o întoarce ca la Ploiești”. Are această expresie legătură cu orașul Ploiești sau se poate adapta în funcție de orașul în care ne aflăm? Poți să o întorci și ca la Buzău sau ca la Cluj? Se pare că nu, cel puțin asta ne arară istoria.

✅ Expresia semnifică o schimbare bruscă de atitudine, iar persoanele care „o întorc ca la Ploiești” sunt văzute ca având un comportament schimbător.
Dar, până la urmă, care este legătura cu orașul Ploiești?

Mergem înapoi în timp, cam cu 150 de ani, când se construiau numeroasele căi ferate de care ne bucurăm și astăzi. Construirea liniilor de cale ferată București – Ploiești (1872) și Ploiești – Predeal (1879) nu s-au construit peste noapte, iar realizarea lor presupunea o manevră specială a garniturilor de tren pentru a continua drumul. O locomotivă nouă era legată la ultimul vagon al trenului venit de la București, iar când trenul pornea, senzația călătorilor era că se întorceau înapoi spre Capitală în loc să-și continue drumul către munte. Călătorii credeau că au greșit drumul. Așa apărut expresia „a o întoarce ca la Ploiești”, cu sensul de a schimba brusc atitudinea, abordarea.

 

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *