De ce va fi ținut minte Barack Obama ca fiind unul dintre cei mai buni vorbitori

De ce va fi ținut minte Barack Obama ca fiind unul dintre cei mai buni vorbitori

E negru. E primul pe care l-au avut Statele Unite. Și e președinte. Doamnelor și domnilor… Barack Obama.

După ce a fost ales în funcție, prin 2009, l-am urmărit pe actualul președinte al Statelor Unite ale Americii cu mare interes. Nu pentru că mă interesa în mod special ce se întâmplă în “țara tuturor posibilităților”, ci pentru că am văzut în el un vorbitor în public în adevăratul sens al cuvântului.

Pentru aptitudinile sale de vorbitor va fi ținut minte cu siguranță Barack Obama. Iată de ce:

#1 Te transpune într-o călătorie. În vreme ce se folosește de un limbaj concret, te trimite într-o altă lume și îți desenează un tablou pe care îl poți vedea cu ochii minții. Creează acea treaptă prin care se apropie de publicul larg și interacționează cu el într-un mod care produce loialitate și angajament.

Experiențele autentice, empatia, experiențele personale, viziunea plină de speranță, poveștile și metaforele reprezintă arme puternice din discursul președintelui american.

#2 Chiar dacă o regulă în public speaking spune să nu te repeți, există cazuri în care această repetiție să îți aducă ceva bun. Tehnica încă nu are un nume în limba română, însă în străinătate se numește “anaphora”. Este o simplă repetiție care întărește o idee pe care vrei să o faci memorabilă.

Deseori, Obama a folosit această tehnică chiar cu succes am putea spune:

“I believe that we can give our middle class relief…”

“I believe we can provide jobs…”

“I believe that we have a righteous wind in our backs…”

 

#3 Limbajul non-verbal și vocea profundă.

Vorbitorii de performanță folosesc pe cât de mult posibil limbajul gesturilor în avantajul lor. Gesturile reflectă claritate în gândire și dau impresia de siguranță de sine. Ca orice speaker de succes, Barack Obama folosește acest limbaj pentru a puncta aproape fiecare propoziție. De asemenea, el știe cum să își folosească și vocea și se joacă cu inflexiunile: coboară volumul vocii, încetinește ritmul și pune pauză, pentru a atrage atenția și pentru a crea impactul dorit. În alte cazuri el mărește ritmul și ridică volumul atunci când trebuie să marcheze o propoziție-cheie.

Obama este un vorbitor fantastic și a demonstrat asta de fiecare dată când a avut ocazia. Dicția sa este perfectă, articulează cuvintele foarte bine și debitul este excelent.

Fie că vă place sau nu de el, cu siguranță ni-l vom aminti ca fiind unul dintre cei mai buni vorbitori ai vremii.

Dacă ai probleme cu vorbitul în public sau cu dicția, urmează unul dintre cursurile personalizate oferite de dictie.ro și îmbunătățește-ți cariera. Cursurile le găsești aici: http://goo.gl/83M5wp


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *