De ce te simți incomod când îți auzi propria voce într-o înregistrare?

De ce te simți incomod când îți auzi propria voce într-o înregistrare?
Te simți ciudat când îți auzi propria voce într-o înregistrare? Ei bine, nu ești singurul. Mai mult, s-ar putea să nu fie ceva în legătură cu care să îți faci griji.

Studiile arată că este un lucru comun să te simți inconfortabil când îți auzi propria voce. Fenomenul a primit chiar și o denumire: Voice confrontation (Confruntare vocală).

Una dintre principalele explicații ar fi că în mod normal, când vorbim, primim sunetul transferat intern prin vibrațiile corzilor vocale. Vibraţiile respective rezonează în contact cu interiorul corpului nostru, cu oasele și cutia craniană, ceea ce ne schimbă percepţia asupra propriei voci.

Atunci când ne auzim vocea dintr-un difuzor, percepem sunetul care care ajunge la urechi prin exterior, condus de aer.

Ceea ce auzim pe o înregistrare, de pildă, este sunetul pe care îl aud și ceilalți oameni din jur. Practic, atunci vocea noastră are o frecvență mai înaltă comparativ cu ceea ce auzim în momentul în care vorbim.

„Faptul că sună mai ascuțit decât felul în care credem noi că sună ne dă acea stare ciudată, deoarece așteptările noastre nu sunt satisfăcute. Vocea noastră joacă un rol important în formarea identității  și cred că nimănui nu-i place să realizeze că nu este cu adevărat cine crede că este”, spune Silke Paulmann, psiholog la Universitatea din Essex (Marea Britanie) citat de The Guardian.

Alte studii spun că explicația este doar parțial adevărată

Un studiu din 2013 dezvăluie un experiment făcut pe mai mulți subiecți. Aceștia au fost puși să evalueze mai multe înregistrări, printre care și una cu propria voce. Cercetarea a arătat că aceștia au acordat evaluări semnificativ mai mari vocii lor, atunci când nu au recunoscut-o printre multe altele.

Alte studii arată că propria voce ne „izbește” atunci când o auzim pe o înregistrare și pentru că dezvăluie aspecte ale personalității pe care nu le poți percepe altfel. Acestea includ aspecte precum nivelul de anxietate, indecizie, tristețe sau furie.

Problema, mai puțin importantă decât crezi

Cu toate acestea, problema este mai puțin importantă decât crezi. Oamenii care îți aud zilnic vocea sunt obișnuiți cu ea și nu o judecă la fel cum o faci tu. În mod normal tindem să nu criticăm vocile celorlalți, deci probabil nici ceilalți nu ne vor critica vocea.

Pentru a te obișnui cu propria voce, înregistrează-te și încearcă să te asculți. Cu timpul te vei obișnui cu ea, apoi vei putea să o controlezi din toate punctele de vedere. De asemenea, poți încerca și niște cursuri pentru voce.

Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *