De ce sunetul este mai important decât imaginea?

De ce sunetul este mai important decât imaginea?

De ce sunetul este mai important decât imaginea?

Ce se întâmplă dacă scoți elementele audio dintr-o producție video?

Ai încercat vreodată să vizionezi filmul preferat fără sonor chiar și atunci când este subtitrat? Întrebarea în sine este una retorică și este de-a dreptul ridicolă pentru că cine ar alege să urmărească ceva fără să audă ce se petrece, nu-i așa? Pentru producțiile cinematografice mai ales, chiar dacă subtitrările sunt acolo, nu vor fi decât niște imagini în mișcare fără viață dacă nu sunt însoțite de elementul audio.

Adesea, când vezi un film sau o reclamă, ceea ce îți captează mai întâi atenția este în mod implicit elementul vizual – mintea ta va face o analiză critică a designului și a conceptului. Sunetul, care completează vizualul, pe de altă parte, este de obicei neobservat și subapreciat. Adoptând concepția greșită cum că succesul unei producții depinde în mare măsură de calitatea video, unii regizori tind să se concentreze prea mult pe captarea imaginilor de cea mai bună calitate pentru videoclip și, în cele din urmă, subestimează sunetul.

Aceasta este o greșeală destul de gravă deoarece partea audio este, de fapt, mai importantă decât imaginile. De fapt, partea audio reprezintă cel mai important ingredient. Un exemplu de bază pentru a susține această afirmație este atunci când te uiți la televizor. Nu te-ai uita la televizor fără sunet, nu-i așa? Poți să te uiți la televizor fără imagine, de exemplu, auzind din cealaltă cameră, dar fără sunet degeaba mai ții televizorul în funcțiune.

Reflexul inițial la vizionarea unui videoclip s-ar putea să nu spună multe despre sunet, dar când sunetul este eliminat, atunci îți dai seama de valoarea lui. Numai îți dai seama de valoare unui lucru decât atunci când dispare.

 

Dar ce se întâmplă cu producțiile video cu elemente vizuale bune, dar sunetul de calitate îndoielnică?

În momentele în care poate ai un buget limitat sau un program foarte încărcat și cel mai așteptat film apare în cinematograf, poate vei încerca să-l cauți online și să accesezi un site pentru filme piratate. Când cauți o copie, care sunt lucrurile pe care le ai în vedere? Cu siguranță, nu te aștepți la o calitate video ultra HD pentru că se vede că este piratat. Dar când vine vorba de calitatea sunetului, pun pariu că ești meticulos ca și cum ai plăti pentru acea versiune piratată. Nu vrei să descarci ceva cu sunet întrerupt sau cu volum slab. Filmările de calitate proastă și sunet bun sunt acceptabile, dar filmările bune cu calitatea proastă a sunetului prost sunt de nevizionat.

O zicală celebră spune că „o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte”. Cât de mult spun niște imagini sau doar sunetul? Partea audio este la fel de importantă ca imaginile deoarece împreună dau viață materialului care devine un film extraordinar, un hit etc.

În realitate, chiar dacă componenta vizuală are unele defecte (de exemplu: încețoșat, granulat, pixelat, defocalizat, subexpus etc.), dar partea audio este clară și la volumul potrivit, atunci proiectul poate fi în continuare un succes general și poate genera feedback pozitiv. Pe de altă parte, dacă partea audio a videoclipului este de o calitate îndoielnică, chiar dacă imaginile au o rezoluție de 8K, este probabil ca spectatorii să ofere un feedback negativ.

Când filmezi, este vital să acorzi o atenție deosebită atât aspectelor audio, cât și celor vizuale ale conținutului tău. Asta conduce la calitatea generală a videoclipului.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *