De ce să faci un curs de dicție privat – beneficii

De ce să faci un curs de dicție privat – beneficii

↘ Dicție, vorbire și exprimare corectă

Dicția (dicțiune) reprezintă (1) modul de a pronunța cuvintele, silabele și sunetele și, de asemenea, (2) arta de a pronunța corect și clar un text, (conform DEX). Latinescul „dictionem” înseamnă „pronunțare, mod de a vorbi, convorbire, zicală”, dar plaja semantică se extinde la o mulțime de interpretări cum ar fi : stilul, proclamarea, glasul, cuvântarea, afirmația, limbajul, etc.

Dicția se referă la vocabular și la stilul de exprimare, stil diferit fiecărui vorbitor, deoarece vocea umană are o rezonanță diferită față de orice altceva în această lume. Într-un sens contemporan, dicția se referă la arta (și știința) de a vorbi clar, încât fiecare cuvânt și sunet să fie înțeles perfect de către interlocutor. Procesul  de umanizare a fost accelerat, conform specialiștilor din domeniul medicinei și antropologiei prin dezvoltarea limbajului verbal și paraverbal. Datorită acestor tipuri de limbaj putem comunica nu doar nevoi de bază, ci și subtilității, emoții, ironie, bucurie etc. și putem manipula totodată. Pentru a putea stăpâni această artă și pentru a putea activa cu succes în domeniile care implică vorbirea corectă, o persoană trebuie să stăpânească dicția, vocabularul, sintaxa și să știe ce înseamnă pronunția, tonul, timbrul, vocabularul și stilul.

 

↘ Efecte

Vorbirea corectă ajută la creșterea încrederii și a stimei de sine și îmbunătățește calitatea vieții. Un număr tot mai mare de persoane apelează la acest tip de servicii pentru a se putea exprima mai ușor, pentru a avea o dicție corespunzătoare și pentru a simți bine.

Persoanele care prezintă dificultăți de vorbire și defecte de dicție le pot rezolva.  Sunt și câteva excepții (tulburările mai grave): bâlbâiala clonică și tonică, bradilalia, logonevroza, aftongia, tulburările pe bază de coree. Acestea prezintă un tratament medical complex și nu intră în sfera dificultăților minore, care pot fi rezolvate într-un anumit număr de sesiuni. Dar cert este că se pot rezolva, cu determinare din partea clientului și ședințe consta pe o perioadă lungă de timp.

 

↘ Dicția – cartea de vizită a fiecărui om

Cu siguranță dicția e cartea de vizită a unei persoane, modul în care pronunțăm cuvintele, ritmul, volumul vocii, dar și modul în care punem accentele pe cuvinte. Vocea, dacă e plăcută, e un bonus. Dar dacă  vocea nu e chiar așa cum ți-ai dori, spre exemplu dacă e pițigăiată, adică are prea multe înalte, poate fi educată cu exercițiile de dicție potrivite

Totodată, vocea poate imprima, prin nuanţele sale, alte sensuri cuvintelor. Cei care ştiu să asculte vocile pot sesiza stările reale pe care vorbitorii le au în momentul în care rostesc un cuvânt şi doresc să transmită cu totul altceva.

Se pare că ne mulțumim de vocea noastră, așa cum e ea. Nu prea ne gândim la asta. „Atâta timp cât pot scoate sunete și se aud niște cuvinte, nu cred că am probleme. Plus că nu am timp de asta acum…”. Ei bine, dicția este ca un mușchi. Iar un mușchi trebuie antrenat constant. Asta se întâmplă pentru că suntem atât de obișnuiți cu sunetul nostru încât ceea ce auzim când vorbim pare să fie corect pentru noi. Dar ceea ce auzim și ceea ce aude ascultătorul sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și ale feței noastre. Ascultătorul aude sunetul proiectat.

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

↘ Principalele reguli pentru a avea o dicție perfectă

Se spune că tonul face muzica, iar acest lucru se aplică și este la fel de important și în comunicarea verbală. O corectă modulare a vocii înseamnă diferența dintre un mesaj bine transmis și unul inexistent.

Tonul vocii, intensitatea sa, ritmul de vorbire, modulaţiile vocii, dar şi modul în care accentuăm cuvintele sunt elementele care formează limbajul paraverbal. Acest aspect este deosebit de important atunci când vine vorba despre cei care lucrează în radio sau trebuie să transmită informații importante prin telefon, pentru că în ambele medii nu există imagine, iar vorbitorul se va folosi doar de două tipuri de limbaj – verbal şi paraverbal – pentru a-şi convinge audienţa.

Este foarte important să pronunțăm cuvintele integral, adică să nu mâncăm sunete, dar totodată e bine să ținem cont și de ritmul cu care vorbim.

 

↘ Respirație bună, voce sănătoasă

Respirația cea mai bună este respirația diafragmatică. Nu din gât, nu din plămâni. Concentrează-te pe aerul pe care îl respiri și trimite-l direct în diafragmă. În modul acesta nu vei leza nici corzile vocale.

Pentru a-ți da seama când anume funcționează diafragma, întinde-te pe jos, cu spatele lipit de podea și respiră. Vei observa că aerul se duce direct în diafragmă și respiri fără niciun efort. Și atunci când dormim, tot respirația diafragmatică este folosită. De multe ori oamenii încearcă să inspire aer prin ridicarea umerilor (greșit), dar dacă diafragma nu se mișcă, nu respiri.

 

↘ Curs de dicție personalizat

Cursul complet de dicție vă oferă ocazia de a diagnostica și rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care vă confruntați. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun vor depista particularitățile dumneavoastră de rostire și vă vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele dumneavoastră de dicție.

Cursurile au ajutat până acum mii de oameni să vorbească mai bine, mai clar și mai coerent, indiferent de profesia lor.

Fiind un curs de dicție personalizat, fie că ești jurnalist, politician, avocat, purtător de cuvânt, profesor, actor, agent de vânzări, PR, manager sau director de companii, vei primi cele mai bune sfaturi și vom lucra exact pe nevoile tale.

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

Cursul de dicție se desfășoară unul la unul, adică doar un cursant și trainerul său și costă 270 de euro. Trainingul are o durată de 6 sesiuni a câte o oră fiecare.

REDUCERE: În cazul în care se înscriu două sau mai multe persoane la aceeași sesiune de curs, fiecare cursant va beneficia de o reducere de 10%.

VINO LA CURS

 

↘ Avantaje

  • vei învăța de la cei mai buni traineri din domeniu: Carmen Ivanov, Mihai Crăciun;
  • îți poți organiza cursul în fucție de programul și dorințele tale;
  • vei primi un diagnostic complex și vei fi îndrumat spre optimizarea problemelor;
  • vei lucra din Manualul de dicție „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov, cel mai complex manual de dicție de pe piață;
  • vei observa rezultate în cel mai scurt timp;
  • cursurile se vor desfășura într-o zonă ultracentrală.

 

 

↘ Plan de învăţare

  • Evaluare individuală;
  • Suport de curs: Manualul de dicție “Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov;
  • Exerciții de încălzire pentru vorbitor;
  • Exerciții pentru ritm;
  • Exerciții pentru volumul vocii;
  • Exerciții de pronunție;
  • Exerciții pentru dificultăți de articulație;
  • Exerciții practice pentru aprofundarea tehnicii lecturii la microfon;
  • Tehnici de discurs și moderare;
  • Optimizarea mecanismelor de articulaţie a sunetelor Exercitii pentru corectarea vocalei „e” Exercitii pentru diftongul „ea” Exercitii pentru consoanele „s, z” în final de cuvânt Exercitii pentru consoana „s” Exercitii pentru terminaţia „zi” Exercitii pentru consoanele „t-d” finale Exercitii pentru „ce-ge” în final de cuvânt Exercitii pentru „ ci-gi” în final de cuvânt Exercitii pentru consoana „l” Exercitii pentru terminaţiile „ni, li” Exercitii pentru consoana „r” Exercitii pentru terminaţia „ri”.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *