De ce nu pot maimuțele vorbi și cum ar suna dacă ar putea

De ce nu pot maimuțele vorbi și cum ar suna dacă ar putea

Celebrul papagal Alex avea un vocabular care cuprindea 100 de cuvinte. Elefantul Kosik a învățat să vorbească puțină coreeană folosindu-se de vârful trompei, exact cum folosesc oamenii degetele pentru a fluiera. Însă de-a lungul timpului oamenii au dat vina pe anatomia vocală a maimuțelor pentru incapacitatea lor de a reproduce sunetele vorbirii umane. Există un nou studiu care sugerează că macacii-și prin extensie, și alte primate-ar fi putut vorbi dacă ar fi avut același circuit al creierului, așa cum au oamenii. Noile constatări ar putea oferi noi indicii antropologilor și cercetătorilor lingvistici care încă încearcă să stabilească în ce perioadă au învățat oamenii să vorbească.

„Studiul indică faptul că tractul vocal al macacului este mult mai capabil decât s-a crezut inițial,” a declarat John Esling, lingvist și expert în fonetică la Universitatea Victoria din Canada.

Autorul principal al studiului, William Tecumseh Sherman Fitch III, biolog și cercetător la Universitatea din Viena, spune că întrebarea „de ce nu pot vorbi maimuțele?” ne trimite înapoi la Darwin. Darwin era de părere că primatele nu reușesc să vorbească pentru că nu le permitea creierul. Însă, de-a lungul vremii, antropologii și-au dat seama că problema ține, de fapt, de tractul vocal al primatelor.

„Pur și simplu le lipsește flexibilitatea de a produce o gamă largă de vocale prezente în discursul uman. Acesta este răspunsul de „manual” în aceste zile”, a mai spus Fitch III.

Subiectul studiului a fost Emiliano, un macac cu coadă lungă, asupra căruia au fost făcute mai multe teste la Laboratorul Universității Princeton. El a fost ținut sub observație și scanat cu raze X în timp ce mânca, căsca sau în timp ce scotea sunete, atât cu ajutorul corzilor vocale, cât și cu ajutorul buzelor. Apoi, cercetătorii au folosit o serie de instrumente lingvistice care măsurau configurația buzelor, a limbii și a laringelui pentru a afla frecvențele care corespund vocalelor. Există limbi care au și mai puțin de 5 vocale, însă cele mai multe conțin 5. Astfel, doctorii au descoperit că, cel puțin din punct de vedere teoretic, Emiliano ar putea produce 5 vocale distincte, echivalente cu A, E, I, O și U, reușind să creeze așa-numitul „spațiu vocal” al macacului.

Apoi, cercetătorii au introdus configurațiile vocale ale lui Emiliano într-un program computerizat care simulează producerea consoanelor și vocalelor, cu setări anatomice diferite. Fraza aleasă de ei a fost una care să conțină mai multe vocale: “Will you marry me?”. Ea a fost emisă prin simularea tractului vocal al maimuței. În comparație cu vocea unui om, vocea simulată a maimuței este gravă, însă cuvintele sunt clare și ușor de înțeles.

Rezultatele indică faptul că, din punct de vedere anatomic, maimuțele dețin tehnica necesară discursului uman. Totuși, de ce nu pot vorbi?

Maimuțele nu dispun de controlul neural asupra mușchilor tractului vocal care configurează vorbitul.

”Dacă un creier uman ar deține controlul, maimuțele ar putea vorbi”, a concluzionat William Tecumseh Sherman Fitch III, biolog și cercetător la Universitatea din Viena.

 

Sursă: ScienceMag

Foto: ScienceMag


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *