De ce îți trebuie neapărat Manualul de Dicție Șase sași în șase saci

De ce îți trebuie neapărat Manualul de Dicție Șase sași în șase saci

Un om cu dicţie este atent la ceea a ce spune, nu se grăbeşte, vorbeşte clar şi reuşeşte să transmită imediat cele spuse, îţi provoacă o reacţie sau o senzaţie în cel mai scurt timp, e pătrunzător, spune Daniel Osmanovici, prezentator Antena 1.

Degeaba ai voce caldă dacă nu termini cuvintele sau, mai grav, nu se înţelege ce spui. Indiferent dacă citeşti din prompter, dacă relatezi de pe teren, dacă moderezi un talk-show, regula este aceeaşi: trebuie să pronunţi corect şi complet toate cuvintele. Altfel, riscul este mare: mesajul tău să nu fie înţeles corect sau să enerveze.
Şi mai trebuie să ştii un lucru: orice defect de dicţie are o rezolvare. Tot ce trebuie să faci este să ai determinare şi vei vedea că vei reuşi, asta crede Nelu Barbu, prezentator B1TV.

manual de dictie

Exerciţiile care alcătuiesc un curs de dicţie nu fac altceva decât să te scape de unele hibe pe care le-ai moştenit în timp: fie un accent al zonei în care ai crescut, fie un defect de vorbire pe care îl ai încă de mic copil (precum bâlbâiala sau stâlcirea unor sunete: r, s etc.). Aceste greşeli te pot pune în situaţii penibile şi rişti să nu fi ascultat sau, chiar mai rău, să fii parodiat, crede actorul Dumitru Georgescu.

Repetarea exerciţiilor în fiecare zi îţi dau o anumită încredere în forţele proprii. Realizezi la un moment dat că nu îţi mai tremură vocea când eşti în faţa unui public, că nu mai vorbeşti repede din cauza emoţiilor când eşti la radio şi îţi dai seama ca îţi poţi controla reacţiile atunci când eşti la televizor, crede trainerul Mircea Chira.

Oana Marin
Pe cât de scurt e cuvântul (dicție), pe atât de complexe şi de ajutătoare sunt exerciţiile de dicţie făcute frecvent la timpul lor. Indiferent de meseria pe care o practici şi fără a lua în calcul numărul de persoane cu care te întâlneşti în fiecare zi, trebuie să ai o dicţie bună, pentru a-ţi permite să te faci mai uşor înţeles, pentru a reuşi să te integrezi undeva sau chiar pentru a te impune în anumite discuţii, fie ele plăcute sau contradictorii.
Chiar dacă problema de dicţie pe care o ai este una majoră, nu trebuie să dai dintr-un colţ în altul. Aproape totul se poate repara, desigur, prin multă muncă şi dăruire. Nu de puţine ori am întâlnit persoane care proveneau din regiuni ale României, dar care vorbeau mult mai corect faţă de oamenii din Capitală sau din alte zone, unde nu există un accent specific. Iar exemplul cel mai concret este chiar autoarea acestei cărţi, Carmen Ivanov care, în ciuda faptului că provine din Banat, îi învaţă pe alţii să-şi îmbunătăţească abilităţile de vorbire şi o face şi cel mai bine, spune Mihai Crăciun, prezentator Radio Gold FM.
Cel mai probabil, în carte vei descoperi cuvinte pe care numai un torţionar le-ar inventa. Puse cap la cap, sunt moartea limbii, dar învierea exprimării curate, spune Alex Săndulache, reporter la B1 TV.
Lucrând exerciţiile din această carte, am descoperit greşeli de rostire de care nu eram conştient şi de asemenea modul în care se pot soluţiona. Articularea corectă a cuvintelor, tehnicile de respiraţie şi impunerea unui ritm adecvat în vorbire se numără printre aspectele pe care manualul de dicţie mi le-a adus în faţă şi de care am putut beneficia, spune Valentin Sen, trainer.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Steven Posted 23/12/2015 00:38

    Anul 2012 să vă aducă pace een suflet, feicrire een inimă și multă, multă sănătate ! La Mulți Ani ! Cu mult drag Carmen Amza

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *