De ce este importantă postura corectă?

De ce este importantă postura corectă?
Trăim într-o perioadă în care cei mai mulți oameni își câștigă existența prin activități care nu necesită atât de mult efort fizic, așa cum se întâmpla în trecut, în plină expansiune a epocii industriale.

 

Majoritatea persoanelor de pe glob lucrează în fața unui ecran. Cei mai mulți dintre noi ajungem să stăm așezați pe un scaun peste opt ore zilnic.

La asta se mai adaugă și naveta până la serviciu, activități precum butonatul telefonului și privitul serialelor, dar și lipsa sportului.

Toate acestea contribuie la deformarea posturii, de aceea tot mai mulți oameni se confruntă cu dureri de spate sau cu afecțiuni mult mai grave ale coloanei vertebrale.

Postura este esențială și pentru vorbitul în public, la televizor sau radio, dar mai ales pentru un stil de viață sănătos.

Articolul de față nu este ghid medical cu privire la afecțiuni ce țin de coloana vertebrală, însă își propune să atragă atenția asupra importanței unei posturi corecte.

#1 Învață să stai drept

Cei mai mulți oameni au o postură incorectă, care le pune în pericol sănătatea, fără ca măcar să realizeze acest lucru. Pozițiile inadecvate, mai ales în cazul persoanelor care lucrează foarte mult de la birou, provoacă așa-numita „cocoașă”, care pe lângă aspectul inestetic reprezintă și gravă problemă de sănătate dacă nu este corectată la timp.

Dacă problema cu care te confrunți este deja gravă, îți recomandăm un consult de specialitate.

Dacă nu te confrunți cu o astfel de problemă, dar îți e teamă că ar putea apărea, principalul sfat este să înveți să stai drept.

Pentru a avea spatele drept, picioarele trebuie să fie aliniate cu poziţia umerilor (nu-i lăsa aplecați în față) și pieptul înainte. Aceasta este poziţia ideală pentru coloana ta vertebrală prin care poate susţine întreaga greutate a corpului.

#2 Ridică-te mai des de pe scaun

Un obicei care poate părea nesemnificativ, dar care pe termen lung îți va aduce beneficii este să te ridici frecvent de pe scaun. Ideal este să te ridici la un interval de 30 de minute și să faci pași prin birou. Mușchii se vor detensiona și îți vei recăpăta și concentrarea.

Este dovedit că o pauză luată la un interval de câteva zeci de minute îți îmbunătățește capacitatea de concentrare.

De asemenea, își poți face un obicei ca atunci când te ridici de pe scaun să bei și apă. Hidratarea este foarte importantă. Dacă te ajută, poți utiliza reminder pe telefon.

#3 Acordă atenție posturii

Primul pas pentru corectarea posturii este să acorzi atenție acesteia. De pildă, la birou, postura corectă este următoarea:

Ține tălpile lipite de podea sau pe un suport și nu încrucișa picioarele. Genunchii trebuie sa fie la nivelul sau sub nivelul șoldurilor.

Spătarul scaunului trebuie să acorde sprijin pentru partea de mijloc a spatelui.

În timp ce tastezi, antebrațele trebuie să fie în poziție paralelă cu podeaua și astfel se va forma un unghi drept cu partea superioară a brațului.

Monitorul trebuie să fie poziționat la nivelul privirii.

#4 Tu cum privești în telefon?

Nu te apleca prea mult, mai ales cu bărbia în piept, atunci când utilizezi telefonul. Acesta trebuie folosit dintr-o postură relaxată și la un unghi cât mai potrivit, astfel încât să nu resimți dureri de spate.

#5 Învață să respiri corect

O postură corectă te va ajuta să respiri în mod corect, din diafragmă. Cântărețiii, actorii, oamenii de radio și televiziune, cei care țin discursuri sunt familiarizați cu această modalitate mai bună de respirație, deoarece reprezintă fundamentul succesului lor.

Diafragma este un mușchi. Deci trebuie antrenat constant.

Diafragma se află chiar în centrul corpului și separă abdomenul de piept (torace). Este organul primar folosit pentru respirație. Când inspiri, diafragma se extinde, determinând astfel „umflarea” canelurii. Cu toracele „umflat”, plămânii se extind pentru a ține mai mult aer.

#6 Mai mult sport

Postura poate fi menținută într-o formă bună și chiar corectată prin exerciții fizice. Îți recomand mișcare de câteva ori pe săptămână și, de asemenea, mersul pe jos.

#7 De ce este postura importantă?

O postură corectă îți va aduce o stare bună de spirit, vei reduce riscul apariției problelor grave de coloană și te vei simți mai relaxat în propria piele.

De asemenea, postura corectă de va ajuta și la vorbitul în public, la televizor sau la radio.

Adu-l pe cel mic la Școala TV pentru copii

Dicție.ro a deschis porțile Școlii TV pentru Copii: sâmbătă (orar 10:00 – 13:00 sau 14:00 – 17:00) și duminică (orar 10:00 – 13:00).

Concret, sunt cursuri de televiziune destinate copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani.

Ne propunem să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța din tainele televiziunii de la profesioniști, într-un cadru organizat.

Cei mici vor avea ocazia să învețe, prin jocuri și activități atractive, totul despre prezentarea unui jurnal de știri sau a unei emisiuni TV, cu tot ceea ce presupun culisele acestei meserii foarte interesante: vorbitul în public și în fața camerei de filmat, fără emoții, cu dicție, intonație și exprimare corecte, improvizație, actorie, realizarea unei emisiuni de știri sau a unui serial de televiziune.

Trainerul Carmen Ivanov va diagnostica și rezolva problemele de dicție cu care copilul dumneavoastră se confruntă.

Curs de dicţie pentru copii

Vă recomandăm și cursurile de dicție pentru copii. Se desfășoară unul la unul, adică doar copilul și trainerul său.

Trainingul are o durată de 4 sesiuni a câte 30 de minute fiecare.

Foto: Pexels

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *