De ce este important să corectăm din timp vorbirea copiilor?

De ce este important să corectăm din timp vorbirea copiilor?

-Tati, nu vleau să melg la culcale. Vleau să mă mai gioc cu tlenulețul!

-Haide acum la culcale și mâine ne vom giuca toată ziua cu tlenulețul, bine?

Nimic nu poate fi mai greșit decât să imităm cuvintele pronunțate incorect de către cei mici. Ei vor crede că așa este corect să pronunțe, iar oricât de amuzant ar fi acest joc de-a cuvintele stâlcite, el nu trebuie încurajat în niciun fel dacă dorim ca micuțul să-și dezvolte reflexe corecte pentru pronunția sunetelor complicate cum sunt: ce-ci, ge-gi, ș, ț, s, z sau combinația „L-R”.

Mulți copii au o dificultate în pronunțarea sunetelor și de aceea este important să încurajăm vorbirea corectă încă de la vârste fragede și să fim atenți nu numai la comportament ci și la sunetele copiilor. Ei bine, este greșit să-i răspundem copilului ca în exemplul de mai sus.

Ca părinte, având în vedere exemplul de mai sus, trebuie să-i specificați copilului ce este greșit sau mai bine zis ce nu este corect și să-i răspundeți corespunzător și corect la întrebare, accentuând ușor cuvintele pe care el le stâlcește. De ce? Pentru că în acest mod copilul se va obișnui să audă constant cum trebuie să fie pronunțate sunetele atunci când vorbești și asta poate corecta din timp vorbirea acestuia.

Răspunsul corect este : „Haide acum la culcare și mâine ne vom juca toată ziua cu trenulețul, bine?”. Sau înainte de a-i răspunde la întrebare să îi explicăm de ce nu sunt corecte anumite sunete, astfel încât data viitoare va ști să le pronunțe mult mai bine.

Copiii înregistrează o mulțime de informații din mediul înconjurător, mai ales la nivel auditiv, unde se înregistrează peste 50% din informații. Astfel, ei își formează o memorie auditivă și este important să înmagazineze de mici sunetele corespunzătoare.

Copii care întâmpină probleme de pronunție și de vorbire sunt:

  1. copiii care încă nu pot pronunța corect: anumite sunete în succesiune, anumite accente sau construcții de cuvinte sunt greu de pronunțat la vârste fragede. În timp ce vorbim, ei trebuie să audă formele corecte;
  2. copiii alințați: cei mai predispuși la defecte de dicție ale sunetului „s”, deoarece nu poziționează cum trebuie limba, „înmoaie” sau ”motolesc” cuvintele, ceea ce duce la un discurs disonant și greu de urmărit. O recomandare ar fi audiobook-urile cu povești și exerciții de dicție care vor trezi amuzamentul celor mici și nu vor simți că sunt obligați să învețe;

Comandă acum manualul de dicție pentru copii „Străfurnica și prietenii săi”, Manual de dicție și Audiobook

Atenție: această „alintare” a copilului poate duce mai târziu la serioase defecte de dicție sau la anumite pseudo defecte de dicție (când el crede că are un defect, dar se dovedește a fi doar o obișnuință de a forma sunetul sau de a poziționa limba într-un anumit fel);

3. copiii care au un defect morfologic: cei care nu au încă dezvoltat maxilarul sau cei care au frenul prea scurt, iar             limba nu poate ajunge în locul specific formării anumitor sunetele.

Cu siguranță vor putea corecta defectele de pronunție cu Manualul de dicție Șase sași în șase saci

 

Mulți părinți se amuză când văd copiii stâlcind cuvintele, iar unii părinți aleg să le vorbească în același mod. Aceste probleme de vorbire nu sunt de neglijat deoarece pot duce mai târziu la dezvoltarea unor complexe de inferioritate. Din cauza acestor defecte, copilul își poate pierde încrederea în sine, se poate izola și întrerupe comunicarea. Dacă îi corectăm din timp, cei mici își vor forma o vorbire corectă, de care au nevoie, se vor dezvolta, vor căpăta și un bagaj lingvistic și vor putea susține conversații, transmițând mult  mai eficient informația. Copiii care pronunță corect toate cuvintele, încă din primii ani de viață, sunt mult mai încrezători în forțele proprii și mult mai liberi să își exprime ideile.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *