De ce cadrele didactice au nevoie de o dicție bună

De ce cadrele didactice au nevoie de o dicție bună
La fel cum pentru oamenii de radio și televiziune este important să comunice clar, coerent și să-și țină audiența atentă, și profesioniștii din alte domenii trebuie să dețină astfel de abilități.

 

Dicția este esențială în multe domenii, însă astăzi îți voi explica de ce este important ca lucrătorii din învățământ trebuie să fie capabili să îți transmită mesajul în mod eficient.

„Puteți repeta, vă rog?” – Cum siguranță i-ai pus și tu, măcar o dată, această întrebare unui cadru didactic.

Iată câteva motive pentru care profesorii trebuie să vorbească impecabil:

#1 Lecții obositoare

Școala aduce foarte multe informații noi pentru elevi în fiecare zi. Aceștia trebuie să asimileze foarte multe cunoștințe din numeroase domenii, de aceea lecțiile ajung să îi obosească.

Dacă la o materie dificilă adaugi un cadru didactic care nu vorbește suficient de clar, care nu știe să își adapteze volumul vocii, care nu are un ritm, care nu știe să accentueze toate cuvintele și care se poticnește în fața unor cuvinte complicate, lucrurile devin și mai obositoare pentru cei mici.

Imaginează-ți că este ești profesor de biologie și trebuie să le vorbești adolescenților în clasă despre „acidul dezoxiribonucleic” sau despre „mușchiul sternocleidomastoidian”. Denumirile trebuie să îți iasă perfect din prima, altfel informațiile esențiale despre cele două vor trece pur și simplu pe lângă urechile elevilor.

#2 Validare

Oamenii care nu au o dicție antrenată sunt percepuți ca fiind mai puțini siguri pe ce spun, chiar dacă informațiile pe care le transmit sunt corecte din toate punctele de vedere.

Pentru ca un profesor să fie validat de clasa la care predă și în același timp să inspire credibilitate și siguranță de sine, trebuie să dețină o dicție lucrată.

Ritmul trebuie să fie unul adecvat, la fel și volumul. Este necesar să știe și când să-și controleze inflexiunile vocale.

#3 Dinamism

Așa rezultă și cel de-al treilea lucru important: lecția trebuie să fie una dinamică. Pe lângă felul în care un profesor alege să-și structureze lecția pentru a o face interesantă, este esențial ca acesta să ofere dinamism orei de curs.

De pildă, un cadru didactic trebuie să folosească în avantajul său mici pauze pe parcursul orei. Când simte că audiența începe să-și piardă atenția, un profesor ar putea face o mică pauză în care să le povestească ceva amuzant elevilor sau care nu are neapărat legătura cu ora.

Un astfel de moment îi va destinde pe cei mici și îi va face din nou atenți.

#4 Carismă

În sociologie, carisma desemnează cel mai adesea capacitatea unui lider de a atrage susținători prin calitățile sale unice. Nu întâmplător am oferit această definiție.

Profesorii buni, cu impact în viețile elevilor lor, dețin și calități importante. O dicție impecabilă va stârni, cu siguranță, admirația din partea clasei.

Pe lângă pregătirea temeinică în domeniul pe care-l predă, profesorul trebuie să ofere și inspirație celor din jur.

#5 Atmosferă relaxată

Un profesor care vorbește bine va emena și o atitudine relaxată. Un cadru didactic care-și antrenează constant dicția va ști cum să-și dozeze energia pe parcursul unei ore, va simplifica mult lucrurile și va transmite mesajul eficient.

Toate acestea vor face ca atmosfera să fie una relaxată, prielnică învățării.

Foto: Pexels

Curs Voice Over: 04-05 februarie 2023 | Fii tu vocea reclamelor radio-TV

 

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 16-22 iunie 2023, la Bușteni
Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *